House of Asia
Ryż smażony z krewetkami i mango House of Asia

Ryż smażony z krewetkami i mango

20 min.
2 porcje
pikantne
Krewetki Warzywa Ryż Tajska 15-30 minut

Krewetki i mango to znakomite połączenie smaków, które w naszym przepisie zostało przełamane niezastąpioną, aromatyczną pastą z czosnku, imbiru i chili. Wystarczy dodać kilka łatwo dostępnym składników, a przepyszny obiad będzie gotowy już w 20 minut!

5 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 2 łyżeczki pasty Pad Thai 
  • 1 łyżeczka pasty z czosnku, imbiru i chili
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 100 g ryżu jaśminowego 
  • 1 mango pokrojone w kostkę 
  • 12 krewetek obranych i oczyszczonych 
  • 2 szalotki pokrojone w pióra
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Do podania:

  • 2 łyżki liści z kolendry
  • 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu, najlepiej dzień przed planowanym przygotowywaniem dania.
  2. W woku rozgrzej oleju i podsmaż pastę z czosnku, imbiru i chili. Dodaj oczyszczone krewetki, szalotkę i mango. Smaż aż krewetki będą różowe, a następnie dodaj pastę Pad Thai, sos rybny i sok z limonki. Zgarnij całość na jedną stronę i dodaj ryż. Podsmaż go przez 2-3 minuty i wymieszaj z resztą składników.
  3. Gotowe danie podawaj z kolendrą i szczypiorkiem.

Tu kupisz nasze produkty