House of Asia

Ryż smażony z ananasem i fasolą

15 minut
2 porcje
łagodne
Warzywa Ryż Tajska do 15 minut

Ryż smażony z soczystym ananasem i czerwoną fasolą to idealne połączenie słodkości i wyrazistych smaków. Aromatyczny czosnek, imbir i cebula podkreślają smak jaśminowego ryżu, a sos rybny i cukier kokosowy dodają daniu wyjątkowej głębi. Proste, szybkie i pyszne danie, które zadowoli każdego smakosza.

5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2 cm korzenia imbiru, drobno pokrojonego
  • ½ czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
  • ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 150 g ugotowanego ryżu jaśminowego
  • ½ świeżego ananasa, obranego i pokrojonego w dużą kostkę
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżka sosu rybnego 
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 cebula dymka, pokrojona
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1.  Na woku lub dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek z imbirem i cebulą. Po chwili dodaj biały pieprz i dokładnie
    wymieszaj.
  2.  Dodaj ugotowany ryż, zamieszaj i smaż przez 1 minutę. Następnie dodaj fasolę i ananasa, zamieszaj, smaż przez kolejną minutę.
  3.  Na koniec dodaj 1 łyżkę sosu rybnego i 1 łyżkę cukru kokosowego. Po minucie danie jest gotowe – podaj je na talerzu udekorowane pokrojoną dymką.

Tu kupisz nasze produkty