
Ryż smażony z ananasem i fasolą
Ryż smażony z soczystym ananasem i czerwoną fasolą to idealne połączenie słodkości i wyrazistych smaków. Aromatyczny czosnek, imbir i cebula podkreślają smak jaśminowego ryżu, a sos rybny i cukier kokosowy dodają daniu wyjątkowej głębi. Proste, szybkie i pyszne danie, które zadowoli każdego smakosza.
Składniki
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 2 cm korzenia imbiru, drobno pokrojonego
- ½ czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
- ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 150 g ugotowanego ryżu jaśminowego
- ½ świeżego ananasa, obranego i pokrojonego w dużą kostkę
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 cebula dymka, pokrojona
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Na woku lub dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek z imbirem i cebulą. Po chwili dodaj biały pieprz i dokładnie
wymieszaj. - Dodaj ugotowany ryż, zamieszaj i smaż przez 1 minutę. Następnie dodaj fasolę i ananasa, zamieszaj, smaż przez kolejną minutę.
- Na koniec dodaj 1 łyżkę sosu rybnego i 1 łyżkę cukru kokosowego. Po minucie danie jest gotowe – podaj je na talerzu udekorowane pokrojoną dymką.