House of Asia
Grillowane krewetki z ananasem w sosie śliwkowym Ros Thai Thai House of Asia

Grillowane krewetki z ananasem w sosie śliwkowym

30 min.
4 porcje
pikantne
Krewetki Warzywa Tajska 15-30 minut

Krewetki to idealna propozycja na grilla. Jeśli dodatkowo zamarynujesz je w sosie sojowym, paście chilii i czosnku zyskasz nietuzinkowy smak. Podaj je ze śliwkowym sosem, a zaskoczysz niejednego gościa na swoim przyjęciu.

5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 100 g sosu śliwkowego Ros Thai Thai
  • 20 krewetek tygrysich 16/20
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 2 czerwone cebule pokrojone w cząstki
  • Sok z 1 limonki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

Marynata:

  • 1 łyżka pasty z chili 
  • 1 łyżka pasty z czosnku  lub 2-3 drobno posiekane ząbki
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego 
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj składniki marynaty.
  2. Krewetki obierz, ananasa pokrój na kawałki wielkości krewetek i wymieszaj wszystko z wcześniej przygotowaną marynatą, odstaw na 15 minut.
  3. Patyczki namocz w wodzie, następnie nadziewaj na zmianę: krewetkę, cebulę, ananasa i grilluj szaszłyki na rumiany kolor.
  4. Gotowe szaszłyki posyp kolendrą, skrop sokiem z limonki i podawaj z sosem śliwkowym.

Tu kupisz nasze produkty