House of Asia
Jak zrobić soczyste piersi z kurczaka na grillu? House of Asia

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka na grillu?

5 min.
2 porcje
łagodne
Azjatycka do 15 minut

Lubicie grillowaną pierś z kurczaka ale nie wiecie jak zrobić aby była soczysta? Z pomocą przychodzi nasz szef kuchni Jarek Owczarczyk. Sekretem na to, żeby pierś z kurczaka była soczysta w środku, jest odpowiednie jej zamarynowanie oraz dłuższe leżakowanie w lodówce. Wystarczą trzy składniki: Mleczko kokosowego , Pasta imbir czosnek chili oraz Sos sojowy jasny, które sprawią, że potrawa będzie udana. Pamiętajcie aby mięso położyć na dobrze rozgrzany ruszt. Do dzieła!

4.7 / 5. Ilość głosów: 21

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 2 łyżeczki Pasty imbir czosnek chili House of Asia
  • 100 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
  • 1 cytryna – sok oraz otarta z niej skórka
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 1 garść bazylii świeżej
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Piersi kurczaka umyj i dokładnie osusz
  2. Każdą z nich przekrój wzdłuż na dwa cieńsze płaty.
  3. Wszystkie składniki marynaty włóż do pojemnika i za pomocą blendera dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 2 godziny. Jeśli masz więcej czasu to zostaw mięso w lodówce na całą noc.

TIP: Aby marynata była aromatyczna bazylie należy sparzyć i zahartować w wodzie z lodem. Później odciśnij i dodaj do marynaty.

Tu kupisz nasze produkty