House of Asia
Grillowany filet z dorady w sosie sojowym House of Asia

Grillowany filet z dorady w sosie sojowym

30 min.
4 porcje
pikantne
Azjatycka 15-30 minut

Przepis na delikatny filet z dorady o cytrusowym aromacie, świetnie sprawdzi się na letnie grillowanie z przyjaciółmi. Serwuj z ulubionymi dodatkami!

5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 4 filety z Dorady 
  • Limonka lub cytryna pokrojona w cząstki 

Marynata:

  • 2 łyżeczki pasty yuzu 
  • 3 łyżeczki oleju 
  • ½ łyżeczki soli morskiej

Do podania sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki octu ryżowego 
  • 2 łyżka cukru kokosowego   
  • 1 papryczka chili bez pestek drobno pokrojona 
  • 1 dymka drobno pokrojona 

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie je wymieszaj. Filety z dorady umyj, a następnie dobrze osusz. Za pomocą pędzelka rozprowadź marynatę na filetach i wstaw je na 15 minut do lodówki.
  2. W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Zwróć uwagę na to, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
  3. Rozgrzej dobrze grill lub patelnię grillową, a następnie ułóż na ruszcie filety skórą do dołu. Grilluj po 2 minuty z każdej strony. Czas grillowania jest zależny od wielkości fileta.
  4. Podawaj od razu z grilla z przygotowanym wcześniej sosem oraz cząstką cytryny.

TIP: Do zabezpieczenia ryby podczas grillowania możesz użyć papieru do pieczenia.

Tu kupisz nasze produkty