
Marynowany łosoś w sosie sojowym
Marynuj dzwonka łososia w sosie sojowym, sosie rybnym, imbirze, chili i miodzie. Grilluj krótko, by zachować soczystość i wyrazisty smak. Idealne danie na letni grill.
Składniki
4 dzwonka łososia (po ok. 170 g)
Marynata:
80 ml sosu sojowego jasnego
30 ml sosu rybnego
3 cm korzenia imbiru; obranego i, pokrojonego w cienkie plastry
sok z ½ cytryny
otarta skórka z 0,5 cytryny
1 mała papryczka chili; pokrojona w plastry
2 łyżki miodu
3 ząbki czosnku; pokrojonego w cienkie plastry
3 gałązki świeżej kolendry; porwane na mniejsze kawałki
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty połącz w misce i włóż do niej łososia
- Rybę marynuj min. 30 minut
- Rybę ułóż na rozgrzanym grillu lub patelni i grilluj przez 3 minuty z każdej strony
Marynuj minimum 30 minut, aby ryba dobrze przesiąkła aromatami.