House of Asia

Marynowany łosoś w sosie sojowym

30 min marynowanie + pieczenie ok 6min
4 porcje
łagodne
Ryba Łosoś Warzywa Azjatycka 15-30 minut

Marynuj dzwonka łososia w sosie sojowym, sosie rybnym, imbirze, chili i miodzie. Grilluj krótko, by zachować soczystość i wyrazisty smak. Idealne danie na letni grill.

5 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

4 dzwonka łososia (po ok. 170 g)

Marynata:
80 ml sosu sojowego jasnego
30 ml sosu rybnego 
3 cm korzenia imbiru; obranego i, pokrojonego w cienkie plastry
sok z ½ cytryny
otarta skórka z 0,5 cytryny
1 mała papryczka chili; pokrojona w plastry
2 łyżki miodu
3 ząbki czosnku; pokrojonego w cienkie plastry
3 gałązki świeżej kolendry; porwane na mniejsze kawałki

Sposób przygotowania

  1. Składniki marynaty połącz w misce i włóż do niej łososia
  2. Rybę marynuj min. 30 minut
  3. Rybę ułóż na rozgrzanym grillu lub patelni i grilluj przez 3 minuty z każdej strony

Marynuj minimum 30 minut, aby ryba dobrze przesiąkła aromatami.

Tu kupisz nasze produkty