Sos orzechowo – cytrynowy z sosem sojowym
Przepis pochodzi od naszej facebookowej fanki Małgorzaty Piekarskiej. Sos jest szybki w przygotowaniu, idealny jako dip oraz sos do makaronu z dodatkiem warzyw i mięsa.
Liczba porcji: 1
Czas: 10 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 4 łyżki gładkiego masła orzechowego
- sok z połowy cytryny
- skórka z wyszorowanej cytryny
- łyżka sosu sojowego jasnego
- 100 ml wody
- garść orzeszków ziemnych
- sezam
Sposób przygotowania
1.Wodę zagotuj na wolnym ogniu
2.Dodaj masło orzechowe, wymieszaj i zdejmij z ognia
3.Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz sos sojowy
4.Wymieszany sos posyp orzeszkami ziemnymi i uprażonym sezamem
5.Podawaj z pokrojonymi warzywami lub użyj jako sos do makarony z warzywami i/lub mięsem