House of Asia
Bibimbap z wołowiną i pastą chili Edyta Dyduch House of Asia

Bibimbap z wołowiną i pastą chili

60 min.
2 porcje
pikantne
Wołowina Warzywa Ryż Koreańska powyżej 30 minut

Wyjątkowe, różnorodne danie łączące w sobie niesamowitą fuzję smaków. Świetnie sprawdzi się jako pożywny obiad dla całej rodziny. Wypróbuj je i przekonaj się jak smakuje Azja! Przepis przygotowany we współpracy z influencerem Edytą Dyduch.

5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 200 g ryżu do sushi
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 ½ łyżeczki cukru kokosowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sezamu czarnego
  • 1 łyżeczka sezamu białego
  • 2 ½ łyżeczki pasty chili
  • 2 łyżeczki pasty gochujang
  • 300 g polędwicy wołowej
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 ogórek zielony pokrojony w plastry
  • 4 rzodkiewki pokrojone w plastry
  • 1 cebula dymka drobno posiekana
  • ½ czerwonej papryki pokrojonej w słupki
  • ½ zielonej papryki pokrojonej w słupki
  • 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 4 małe marchewki pokrojone w słupki
  • 2 jajka
  • Sok z jednej limonki
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. W misce wymieszaj 1 łyżeczkę pasty gochujang, 1 łyżeczkę pasty chili, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżkę octu ryżowego, 1 łyżeczkę sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę cukru kokosowego. Wszystko wymieszaj, a następnie dodaj mięso. Dokładnie wetrzyj marynatę w strukturę mięsa, a następnie odstaw całość do lodówki.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju sezamowego, a następnie podsmaż marchewki. Dodaj ½ łyżeczki sosu sojowego, ½ łyżeczki pasty chili, sól oraz pieprz. Gotowe marchewki odłóż na talerz.
  4. Na tej samej patelni podsmaż paprykę. Dodaj ½ łyżeczki sosu sojowego oraz ½ łyżeczki cukru kokosowego. Podsmaż przez 2-3 minuty i odłóż na talerz.
  5. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki. Dodaj czosnek, ziarna sezamu i odrobinę sosu sojowego. Podsmaż przez 2-3 minuty i odłóż na talerz.
  6. W miseczce wymieszaj 1 łyżeczkę pasty gochujang, 1 łyżeczkę pasty chili, sok z limonki, 1 łyżkę wody, 1 łyżkę cukru kokosowego oraz 1 łyżkę octu ryżowego. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. Na patelni podsmaż mięso z obu stron po 3-4 minuty. Odłóż do ostygnięcia, a następnie pokrój je w cienkie plastry.
  8. Na patelni usmaż jajka. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Do miseczek wyłóż ryż. Na środek dodaj usmażone jajko, mięso oraz warzywa. Całość posyp dymką oraz ziarnami sezamu, a następnie polej wcześniej przygotowanym sosem.

Tu kupisz nasze produkty