House of Asia
Japońsko-meksykańska deska przekąsek na sylwestra House of Asia Casa de Mexico

Japońsko-meksykańska deska przekąsek na sylwestra

90 min.
2 porcje
łagodne
Warzywa Ryż powyżej 30 minut

Szykujesz świąteczne przyjęcie ze znajomymi? Ugość ich w japońsko-meksykańskim klimacie. Zroluj california maki przy użyciu naszych produktów i podaj na desce wraz z meksykańskimi nachosami. Prawda, że to połączenie brzmi zarazem niebanalnie, ale i pysznie? Sprawdź przepis od Moniki Grudzińskiej yummy_fotografia_kulinarna.  Zobaczcie, jak poradziła sobie z tym przepisem Yummy– Kliknij tutaj

5 / 5. Ilość głosów: 19

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 250 g ryżu do sushi
  • 2 liście nori 
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 opakowania łososia wędzonego
  • 1 awokado
  • 1 opakowanie serka typu Philadelphia

Zaprawa:

  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Do podania:

  • Sos sojowy do sushi
  • Pasta wasabi 
  • Imbir marynowany biały lub różowy
  • Paczka nachosów Casa de Mexico
  • Dip guacamole Casa de Mexico

Sposób przygotowania

  1. Ryż do sushi ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Do ugotowanego ryżu dodaj zaprawę, wymieszaj i odstaw ryż do wystudzenia.
  2. Matę do sushi owiń folią spożywczą. Połóż liść nori, następnie cienką warstwę ryżu. Podczas układania ryżu maczaj dłonie w chłodnej wodzie (ryż nie będzie się kleił do rąk). Ryż posyp czarnym sezamem. Odwróć płat, tak aby liść nori był na górze i smarujemy go serkiem typu Philadelphia. Rozłóż paski łososia oraz pokrojone awokado. Zawiń rolkę przy użyciu maty mocno ją dociskając. Ostrym i lekko zwilżonym wodą nożem pokrój rolkę na kawałki.
  3. Sushi podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. 
  4. Na desce obok wysyp nachosy i podawaj je z salsą guacamole

Tu kupisz nasze produkty