House of Asia
Smażony ryż z warzywami i sosem ostrygowym House of Asia

Smażony ryż z warzywami i sosem ostrygowym

15 min
4 porcje
lekko pikantne
Kurczak Warzywa Chińska do 15 minut

Azjatyckie danie w 15 minut! Smażony ryż z chrupiącymi warzywami, tofu i nutą orientalnych przypraw to idealne, szybkie danie na obiad lub kolację. Łatwy do przygotowania, pełen smaku i aromatu – podkręć go odrobiną sosu ostrygowego i pasty czosnkowo-imbirowej!

5 / 5. Ilość głosów: 250

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 Warzywa do woka House of Asia
  • ½ opakowania Pędów bambusa 225 g House of Asia
  • 1 łyżeczka Przyprawy kuchni chińskiej House of Asia
  • 1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia
  • 2 łyżki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia lub 3 ząbki czosnku, kawałek imbiru i papryczki chili
  • 200 g ryżu jaśminowego, ugotowanego dzień wcześniej
  • 100 g tofu
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 jajka
  • garść dymki drobno pokrojonej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przepłucz warzywa do woka i pędy bambusa zimną wodą, odsącz, osusz i pokrój.
  2. Tofu osusz, pokrój w kostkę, zamarynuj w 1 łyżeczce sosu ostrygowego i połowie przyprawy chińskiej.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż cebulę. Dodaj warzywa, pędy oraz pastę. Smaż kolejną minutę. Przesuń na bok patelni.
  4. Na patelni podsmaż tofu na złoty kolor. Wbij jajka i poczekaj, aż się zetną, następnie dodaj ryż i smaż 5-6 minut, ciągle mieszając. Dopraw sosem ostrygowym i przyprawą chińską. Gotowe danie posyp dymką.

Tu kupisz nasze produkty