House of Asia
Japońskie placuszki okonomiyaki z banana blossom House of Asia

Japońskie placuszki okonomiyaki z banana blossom

25 min.
4 porcje
lekko pikantne

Okonomiyaki to wytrawne, japońskie placuszki z dodatkami. Możesz do nich dodać owoce morza, ryby lub mięso. W naszym przepisie głównym dodatkiem jest banana blossom, czyli kwiat bananowca. Placuszki podane z majonezem i świeżym szczypiorkiem będzie smaczną i nietypową przekąską.

5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 100g panierki panko
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 540 g banana blossom pokrojony w cienkie paski
  • ½ główki małej białej kapusty pokrojonej w cienkie paski
  • 4 jajka
  • szczypta soli 
  • olej do smażenia

Sos :

  • 1 arkusz nori pocięty w długie paski
  • 1 łyżka sezamu
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Kwiat bananowca i przełóż go na sito. Wypłucz go dobrze pod bieżącą zimną wodą. Następnie dokładnie odsącz i pokrój.
  2. Jajka wbij do miski i ubij na jednolitą masę. Dopraw solą i sosem sojowym. Kapustę pokrój, przełóż do dużej miski. Wymieszaj z kwiatem bananowca i panko.
  3. Rozgrzej patelnię i za pomocą łyżki uformuj duże placki (o średnicy około 15 cm). Smaż na średnim ogniu z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
  4. Podawaj z dodatkiem majonezu, sezamem, nori. Całość posyp szczypiorkiem.

Tu kupisz nasze produkty