Jakie są rodzaje grzybów azjatyckich? House of Asia

Grzyby nie jedno mają imię

Jesienią i zimą pogoda sprawia, że chętnie sięgamy po „Comfort Food”, czyli jedzenie które ma koić ciało i duszę. Przygotowujemy typowe dla tych pór roku dania, do których dodajemy rozgrzewające i aromatyczne przyprawy oraz składniki, a jednym z najbardziej charakterystycznych są grzyby, które mają swoje stałe miejsce w kuchni polskiej. Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez potraw z ich dodatkiem. Naturalnie najczęściej używamy rodzimych borowików, podgrzybków, czy kurek, ale warto spróbować również grzybów, które od wieków doceniają Azjaci.

 

Dlaczego grzyby zyskały popularność w azjatyckiej kuchni?

Są smaczne, łatwe w obróbce, pasują do wielu potraw i mogą zastąpić mięso – zawierają dużo białka i wiele cennych składników odżywczych, m.in. selen oraz witaminy (głównie C, D i te z grupy B). W tradycyjnej medycynie Chin i Japonii są uznawane za eliksir zdrowia i długowieczności. Jest jeszcze jeden powodu, której wpłynął na to, że stały się jednym z głównych składników azjatyckiej kuchni – są bogate w smak umami – piąty smak, charakterystyczny dla chińskich i japońskich dań.

Jakie grzyby wypróbować?

Warto rozpocząć przygodę z azjatyckimi grzybami od łatwo dostępnych suszonych grzybów Mun o delikatnym smaku i niezwykłej konsystencji. Grzyby te po namoczeniu kilkukrotnie powiększają objętość. Możemy używać ich nie tylko klasycznie do sajgonek, ale też do farszu do polskich pierogów (dzięki nim będzie lekko chrupiący) i jako dodatek do rozgrzewającego żurku.

Jedną z tajemnic smaku azjatyckich dań skrywają niepozorne grzyby Shiitake. Na pierwszy rzut oka przypominają brązowe pieczarki, są jednak dużo bardziej aromatyczne. Po namoczeniu w ciepłej wodzie mogą być stosowane jak podgrzybki czy prawdziwki. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do bulionów, dań wegetariańskich i mięsnych – należy jedynie pamiętać, że ich grzybowy aromat jest bardziej intensywnych niż ten, który dają znane nam grzyby.

Jeśli Wam się spieszy możecie wypróbować sos z grzybów Shiitake. Idealny jako dodatek do ryżu, czy makaronu (nie tylko tego azjatyckiego) lub baza do zupy grzybowej. To świetny pomysł na szybkie i rozgrzewające danie, idealne na jesienne i zimowe chłodne dni, pełne grzybowego smaku i aromatu.

A tych, którzy szukają grzybowych inspiracji zachęcamy do sprawdzenia naszych przepisów. Z pewnością znajdziecie tam coś dla siebie.

Wróć do poprzedniej strony

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake 30g House of Asia

Grzyby Shiitake 30g

Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake w zalewie 284g House of Asia

Grzyby Shiitake w zalewie 284g

Nowość
Bestseller
Grzyby Mun suszone całe 50g House of Asia

Grzyby Mun całe 50g

Nowość
Bestseller
Grzyby Mun krojone 30g House of Asia

Grzyby Mun krojone 30g

Nowość
Bestseller
Grzyby Snow Fungus suszone 30g House of Asia

Grzyby Snow Fungus suszone 30g

Nowość
Bestseller
Grzyby słomkowe 425g House of Asia

Grzyby słomkowe 425 g

NASZE MARKI