Jaki kolor ma stuletnie jajo i dlaczego jest zdrowe?

Jajka są w kulturach wschodnich równie często obecne jak w Polsce czy krajach bliższych nam geograficznie. Jednak to w jaki sposób w Azji są przyrządzane potrawy z jaj znacznie odbiega od naszych tradycji. Niektóre wschodnie zwyczaje kulinarne mogą powodować u przeciętnego Europejczyka mało przyjemne ciarki po plecach. Odważycie się przeczytać?

 

Oczywiście jajka są wykorzystywane w kuchniach azjatyckich na wiele sposobów do których już przywykliśmy. W kuchni chińskiej są ważnym składnikiem smażonego makaronu czy ryżu, którym chętnie się zajadamy. W kuchni japońskiej jajko ugotowane na pół twardo serwowane jest jako dodatek do zup miso czy ramen. Tajowie chętnie dodają ugotowane jajo do zup laksa lub do pikantnych potraw z woka i klasycznego Pad Thai. Koreańczycy dodają jajo sadzone do ulubionego bibimbap czyli tamtejszej wersji ‘ryżu ze wszystkim’.

Wszystkie te sposoby na wykorzystanie kurzych jaj w kuchniach azjatyckich przyjmujemy bez większych oporów, a wręcz cieszymy kiedy jednym ze składników egzotycznego dania jest coś tak prostego i łatwo dostępnego jak zwyczajne jajko. Ale jeśli przyszło by nam kiedyś odwiedzić Chiny czy Japonię, niektóre tradycyjne sposoby na przyrządzanie jaj mogłoby nam dosłownie stanąć w gardle. I nie będziemy się dziwić dlaczego nigdy nie stały się popularnym ‘towarem eksportowym’. Gotowi?

Jajo stare ale jare

Jednym ze słynnych przysmaków kuchni chińskiej jest tak zwane stuletnie jajo. Wbrew intuicji, nie jest to wybryk poprzedniego właściciela naszego mieszkania, który dla wątpliwego dowcipu zamurował jajo w ścianie. To misternie sporządzony smakołyk o niezwykłych właściwościach zdrowotnych.

Proces tworzenia stuletniego jaja rozpoczyna się od włożenia jajek do blaszanego naczynia wypełnionego roztworem z gliny, niegaszonego wapna, soli, herbaty, łusek ryżowych i wody. Tak przygotowana ‘kąpiel’ zostawiana jest w szczelnym zamknięciu na około sto dni. W tym czasie dochodzi do procesu gaszenia wapna, podczas którego jajka nagrzewają się, a następnie stygną, dzięki czemu tworzy się na nich hermetyczna skorupa zabezpieczająca je przed zepsuciem. Jajka robią się brązowe lub czarne i nabierają galaretowatej konsystencji, zaś żółtko robi się brązowozielone. Dodatkowo warto wspomnieć, że nasze jajeczko pachnie lekko…siarką. Brzmi uroczo, prawda?

Stuletnie jajka podawane są na zimno, zazwyczaj z sosem sojowym, octem winnym lub imbirem. Chińczycy twierdzą, że stuletnie jajo jest jak wino: im starsze, tym lepsze. Często podawane są osobom chorym i będącym na diecie ze względu na wyjątkowe właściwości zdrowotne. Stuletnie jaja są naszpikowane witaminami i składnikami mineralnymi. Wpływają dobrze na pracę wątroby, wzrok, pomagają regulować ciśnienie a nawet służą jako afrodyzjak (!).

Tajemnica filipińskiej płodności

Danie dla prawdziwych jajecznych hardkorowców to pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej balut. I w tym momencie wegetarianie powinni odejść od odbiorników ponieważ balut to na wpół rozwinięty kaczy lub kurzy płód gotowany w skorupce jajka. Spożywany jest w całości razem z kośćmi i dziobem. W Wietnamie i Laosie balut jest bardziej popularny niż hamburgery i pizza, a na Filipinach uważany za potrawę narodową. Podobnie jak stuletnie jajo, balut także jest uważany za afrodyzjak. Filipińczycy uważają, że częste jedzenie balut jest sposobem na ‘żelazną’ płodność.

A gdyby tego było mało…

Jak najlepiej przywitać wiosnę? Naszym zdaniem wspaniale robią to Japończycy świętując ulotne chwile kwitnienia wiśni podczas festiwalu hanami. Natomiast Chińczycy z prowincji Zhejiang uważają, że nie ma lepszego sposobu niż przygotowane zgodnie ze zbiorowym rytuałem jajka gotowane w… moczu. Ten rarytas przygotowuje wspólnie całe miasto Dongyang. By go zrobić zgodnie z tradycją, najmłodsi mieszkańcy mają obowiązek dodać mocz do wiadra. Mocz zgromadzony w wielkich kotłach jest podgrzewany do wrzenia i po kilku minutach jajka są do niego wkładane i gotowe. Każdy młody chłopak z Dongyang ma obowiązek skosztować tak przyrządzone jajka. Czy już cieszycie się, że my obchodzimy Wielkanoc w Polsce?

Smacznego jajka!

 

Wszystkie aktualności

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 3.5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

PRZEPISY

 
Pad Thai z krewetkami w 15 minut House of Asia

Pad Thai z krewetkami w 15 minut

Ekspresowa Tikka Masala z tofu Jakjalubiejesc House of Asia

Ekspresowa Tikka Masala z tofu

Błyskawiczny makaron Bulgogi Foodini House of Asia

Błyskawiczny makaron Bulgogi

Ramen dla początkujących Pysznie czy przepysznie House of Asia

Ramen dla początkujących

Sajgonki z tofu i mango Gotuj z Diego House of Asia

Sajgonki z tofu i mango

Makaron ryżowy stir-fry z kurczakiem House of Asia

Makaron ryżowy stir-fry z kurczakiem

Butter Chicken z ryżem jaśminowym House of Asia

Butter Chicken z ryżem jaśminowym

Makaron udon z krewetkami w sosie ostrygowym i chili House of Asia

Makaron udon z krewetkami w sosie ostrygowym i chili

Kurczak w sosie ostrygowym z chili i limonką House of Asia

Kurczak w sosie ostrygowym z chili i limonką

Tatar z tuńczyka z sałatką z mango House of Asia

Tatar z tuńczyka z sałatką z mango

Kluski ziemniaczane z sosem bulgogi House of Asia

Kluski ziemniaczane z sosem Bulgogi

Grillowane polędwiczki w marynacie curry pysznieczyprzepysznie House of Asia

Grillowane polędwiczki w marynacie curry

Deska serów z sosem Mango chutney House of Asia Flymetothespoon

Deska serów z sosem Mango Chutney

Zupa botwinkowa z jajkiem House of Asia

Zupa botwinkowa z jajkiem

Indyk z ryżem jaśminowym w sosie Kimchi House of Asia

Indyk z ryżem jaśminowym w sosie Kimchi

Kokosowy sernik z mango na zimno upieklo_mi_sie House of Asia

Kokosowy sernik z mango na zimno

Soczysty kurczak z grilla po tajsku Wantabite House of Asia

Soczysty kurczak z grilla po tajsku

Krewetki w sosie Mango chutney Flymetothespoon House of Asia

Krewetki w sosie Mango chutney

Prażony bób po azjatycku z sosem kolendrą i miętą Flymetothespoon House of Asia

Prażony bób po azjatycku z sosem kolendrą i miętą

Grillowane tofu z sosem z kolendrą i miętą Flymetothespoon House of Asia

Grillowane tofu z sosem z kolendrą i miętą

Tajska sałatka z indykiem i makaronem z fasolki mung House of Asia

Tajska sałatka z indykiem i makaronem z fasolki mung

Sałatka z mango, krewetkami i imbirem House of Asia

Sałatka z mango, krewetkami i imbirem

Wege burger z zielonym jackfruitem i sosem Teriyaki House of Asia

Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem satay Ros Thai Thai

Jak przygotować ryż do sushi? House of Asia

Jak przygotować ryż do sushi?

Smażony ryż z warzywami po chińsku House of Asia

Smażony ryż z warzywami po chińsku

Makaron smażony po chińsku z warzywami House of Asia

Makaron smażony po chińsku z warzywami

Hummus z czerwonym curry i domowym chlebkiem pita House of Asia

Hummus z czerwonym curry i domowym chlebkiem pita

Szparagi w sosie holenderskim z miso i jajkiem poche House of Asia

Szparagi w sosie holenderskim z miso i jajkiem poche

Mango lassi z sokiem limonki House of Asia

Mango lassi z sokiem limonki

Rajski deser z chia i mango Jakjalubiejeść House of Asia

Rajski deser z chia i mango

Lody_mango_z_sokiem_z_limonki_Kuchenny_Kodeks_House_of_Asia

Lody mango z sokiem z limonki

Owocowe spring rolls z papierem tapiokowym House of Asia

Owocowe spring rolls z papierem tapiokowym

Sajgonki z wędzonym łososiem i paluszkami krabowymi House of Asia

Sajgonki z wędzonym łososiem i paluszkami krabowymi

Zupa Laksa z kurczakiem i grzybami słomkowymi House of Asia

Zupa Laksa z kurczakiem i grzybami słomkowymi

Mango margarita z marakują i sokiem z limonki House of Asia

Mango margarita z marakują i sokiem z limonki

Pina Colada z mleczkiem kokosowym House of Asia

Pina Colada z mleczkiem kokosowym

Temaki sushi z łososiem i ogórkiem House of Asia wantabite_pl

Temaki sushi z łososiem i ogórkiem

Jak zrobić Tantanmen ramen? Jakjalubiejesc House of Asia

Jak zrobić Tantanmen ramen?

Karkówka w sosie ostrygowym House of Asia

Karkówka w marynacie ostrygowej

Sushi bowl z łososiem Pysznie czy przepysznie House of Asia

Sushi bowl z łososiem

Kurczak Yakitorii House of Asia

Kurczak Yakitorii

Smoothie bubble mango House of Asia

Smoothie bubble mango

Szaszłyki z kurczaka w paście chili i imbiru Praktykulinarni House of Asia

Szaszłyki z kurczaka w paście chili i imbiru

Tajska sałatka z krewetkami Tom Yum Gotuj z Diego House of Asia

Tajska sałatka z krewetkami Tom Yum

Grillowany łosoś w sosie teriyaki House of Asia

Grillowany łosoś teriyaki

Grillowany stek z antrykotu w marynacie galbi O’Food i sosu sojowego House of Asia

Grillowany stek z antrykotu w marynacie galbi i warzywami w sosie sojowym

Grillowane krewetki z ananasem w sosie śliwkowym Ros Thai Thai House of Asia

Grillowane krewetki z ananasem w sosie śliwkowym

Lemoniada imbirowa House of Asia Krosno

Lemoniada imbirowa

Chrupiące sajgonki z grzybami shiitake i sosem śliwkowym Kuchenny kodeks House of Asia

Chrupiące sajgonki z grzybami Shiitake i sosem śliwkowym

Ramen z kurczakiem w panierce panko, nori, wakame i jajkiem House of Asia

Ramen z kurczakiem w panierce panko, nori, wakame i jajkiem

Chrupiące nuggetsy z kurczaka w panko House of Asia Praktykulinarni

Chrupiące nuggetsy z kurczaka w panko

Kurczak satay w kokosowej marynacie w sosie orzechowym Ros Thai Thai House of Asia

Kurczak satay w kokosowej marynacie w sosie orzechowym Ros Thai Thai

Jak zrobić soczyste piersi z kurczaka na grillu? House of Asia

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka na grillu?

Jak zrobić sushi bake flymetothespoon House of Asia

Jak zrobić sushi bake?

Kotlet w panierce panko faszerowany jajkiem i grzybami shiitake

Kotlet w panierce panko faszerowany jajkiem i grzybami shiitake

Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków House of Asia

Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków

Sałatka ziemniaczana z jackfruitem i sosem grzybowym House of Asia

Sałatka ziemniaczana z Jackfruitem i sosem grzybowym

Mazurek z kremem tahini i marakują House of Asia Kuchenny Kodeks

Mazurek z kremem tahini i marakują

Jajka faszerowane grzybami shiitake House of Asia

Jajka faszerowane grzybami shiitake

Pasta jajeczna z awokado i grzybami House of Asia

Pasta jajeczna z awokado i grzybami słomkowymi

Żurek z grzybami shiitake House of Asia

Żurek z grzybami shiitake

Stir-fry z białą kiełbasą z grzybami shiitake w sosie tonkatsu House of Asia

Stir-fry z białą kiełbasą z grzybami fungus w sosie tonkatsu

Warzywa gotowane na parze w parowniku bambusowym House of Asia

Warzywa gotowane na parze w parowniku bambusowym

Dorsz gotowany na parze w parowniku bambusowym House of Asia

Dorsz gotowany na parze w parowniku bambusowym

Krewetki gotowane na parze w parowniku bambusowym House of Asia

Krewetki gotowane na parze w parowniku bambusowym

Żeberka wieprzowe gotowane na parze w parowniku bambusowym House of Asia

Żeberka wieprzowe gotowane na parze w parowniku bambusowym

Kurczak gotowany na parze w parowniku bambusowym House of Asia

Kurczak gotowany na parze w parowniku bambusowym

Vege kaczka po pekińsku Martyna Chomacka House of Asia

Vege kaczka po pekińsku

Kurczak stir fry z kiełkami mun Monika Molecka pysznieczyprzepysznie House of Asia

Kurczak stir fry z kiełkami mun

Wołowina w sosie hoisin Aleksandra Hamkało House of Asia

Wołowina w sosie hoisin

Kurczak 5 smaków Praktykulinarni House of Asia

Kurczak 5 smaków z warzywami i makaronem

Chrupiące tofu w sosie hoisin Rozkoszny House of Asia

Chrupiące tofu w sosie hoisin

Wrapy z kaczką i makaronem pszenno-gryczanym Karolina Smyk w Kuchni House of Asia

Wrapy z kaczką i makaronem Chow Mein pszenno-gryczanym

Chrupiący makaron z kurczakiem i grzybami shiitake Nietylkopasta House of Asia

Chrupiący makaron z kurczakiem i grzybami shiitake

Chrupiące krewetki w panierce panko z sosem hoisin Jakjalubiejesc House of Asia

Chrupiące krewetki w panierce panko z sosem hoisin

Azjatyckie pączki z nadzieniem mango Mientablog House of Asia

Azjatyckie pączki z nadzieniem mango

Wieprzowina w sosie ostrygowym Ola Kot House of Asia

Wieprzowina w sosie ostrygowym

Kurczak słodko-kwaśny z makaronem vermicelli Pysznie czy przepysznie House of Asia

Kurczak słodko-kwaśny z makaronem vermicelli

Słodko-kwaśne chrupiące tofu na puszystym ryżu Gotuj z Diego House of Asia

Słodko-kwaśne chrupiące tofu na puszystym ryżu

Chow Mein z wieprzowiną Czarna Wisienka House of Asia

Chow Mein z wieprzowiną w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak po chińsku z sosie grzybowym Jedz pysznie House of Asia

Kurczak po chińsku w sosie z grzybowym shiitake

Żeberka w sosie hoisin Nietylkopasta House of Asia

Żeberka w sosie hoisin z sałatką z makaronu ryżowego

Kurczak w sosie hoisin z kiełkami fasoli Mung House of Asia Smyk w kuchni

Kurczak w sosie hoisin z kiełkami fasoli Mung

Smażony ryż jaśminowy z omletem i sosem z grzybów Shiitake House of Asia MientaBlog

Smażony ryż jaśminowy z omletem i sosem z grzybów Shiitake

Kurczak generała Tso z kiełkami z fasoli Mung House of Asia JedzPysznie Anna Zyśk

Kurczak generała Tso z kiełkami z fasoli Mung

Makaron Chow Mein w sosie z grzybów shiitake House of Asia

Makaron Chow Mein w sosie z grzybów shiitake

Makaron mie z grzybami shiitake Kinga Kurcoń kuchennykodeks House of Asia

Makaron mie z grzybami shiitake

Sajgonki z kurczakiem i makaronem ryżowym Jak ja lubię jeść House of Asia

Sajgonki z kurczakiem i makaronem ryżowym

Kaczka po pekińsku House of Asia

Kaczka po pekińsku

Makaron Chow Mein z glazurowanym brokułem, papryką i chipsami z jarmużu Martyna Chomacka Master Chef House of Asia

Makaron Chow Mein z papryką i chipsami z jarmużu

Makaron chow Mein z chrupiącymi warzywami i grzybkami Shiitake House of Asia Rozkoszny

Makaron Chow Mein z chrupiącymi warzywami i grzybkami Shiitake

Grillowana kaczka po pekińsku House of Asia Smyk w Kuchni

Grillowana kaczka po pekińsku

Zupa azjatycka z wieprzowiną i makaronem Chow Mein Kodeks Kuchenny House of Asia

Zupa azjatycka z wieprzowiną i makaronem Chow Mein

Udka w sosie miodowo-imbirowym z makaronem Mie House of Asia Praktykulinarni

Udka w sosie miodowo-imbirowym z makaronem Mie

Ostro-kwaśna zupa z kurczakiem i grzybami shiitake House of Asia Czarna Wisienka

Ostro-kwaśna zupa z kurczakiem i grzybami shiitake

Smażony azjatycki ryż z krewetkami w ananasie House of Asia Gotuj z Diego

Smażony azjatycki ryż z krewetkami w ananasie

Makaron Chow Mein pszenno-gryczany ze smażonym tofu i nerkowcami House of Asia Mienta Blog

Makaron Chow Mein pszenno-gryczany ze smażonym tofu i nerkowcami

Japońsko-meksykańska deska przekąsek na sylwestra House of Asia Casa de Mexico

Japońsko-meksykańska deska przekąsek na sylwestra

Drink mango Collins z sokiem z limonki House of Asia

Drink mango Collins z sokiem z limonki

Makaron mie z wieprzowiną w sosie teryiaki House of Asia

Makaron mie z wieprzowiną w sosie terIyaki

Kokosowy sernik z markują House of Asia

Kokosowy sernik z marakują

Grillowane krewetki w kokosowym sosie chipotle House of Asia Casa de Mexico vanomano_

Grillowane krewetki w kokosowym sosie chipotle

Teriyaki chicken tacos House of Asia Casa de Mexico Jak ja lubię jeść

Teriyaki chicken tacos

Jak zrobić sushi w domu? House of Asia

Jak zrobić sushi w domu?

Przepis na zupę miso z tofu i wakame House of Asia

Zupa z miso

Poke bowl z łososiem teriyaki i mango House of Asia

Poke bowl z łososiem teriyaki i mango

Tajskie czerwone curry z warzywami House of Asia

Tajskie czerwone curry z warzywami

Jak zrobić świąteczne temari sushi? House of Asia Praktykulinarni

Jak zrobić świąteczne temari sushi?

Hosomaki z łososiem przepis House of Asia

Hosomaki z łososiem

Przepis jak zrobić pad thai z kurczakiem? House of Asia

Jak zrobić pad thai z kurczakiem?

Makaron chow mein z wieprzowiną House of Asia

Makaron chow mein z wieprzowiną

Indyk w sosie z pomarańczy i imbirem House of Asia

Indyk w sosie z pomarańczy i imbirem

Roladki z tortilli z chrupiącym kurczakiem w sosie Sriracha

Roladki z tortilli z chrupiącym kurczakiem w sosie Sriracha

Chrupiące hot-dogi sosem sriracha House of Asia

Chrupiące hot-dogi sosem Sriracha

Zupa dyniowa z czerwonym curry i chorizo House of Asia

Zupa dyniowa z czerwonym curry i chorizo

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym house of asia

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Halloween temari sushi z łososiem House of Asia

Halloween temari sushi

Czerwone curry z dynią House of Asia

Czerwone curry z dynią

Skrzydełka grillowane w sosie Sriracha House of Asia

Skrzydełka grillowane w sosie Hoisin i Sriracha

Zupa Tom Yum Kung z kurczakiem House of Asia

Zupa Tom Yum Kung z kurczakiem

Tajski deser mango sticky rice House of Asia

Tajski deser mango sticky rice

Panang Curry z szarpanym jackfruitem House of Asia

Panang curry z szarpanym jackfruitem

Rozgrzewające mango curry z dynią i krewetkami House of Asia

Rozgrzewające mango curry z dynią i krewetkami

Fresh spring rolls z sosem sweet chili House of Asia

Fresh spring rolls z sosem sweet chili

Ryż smażony z kurczakiem i warzywami House of Asia

Ryż smażony z kurczakiem i warzywami

Pad thai z krewetkami House of Asia

Pad thai z krewetkami i zieloną dymką

Makaron Vermicelli z grzybami mun i sosem ostrygowym House of Asia

Makaron Vermicelli z grzybami mun i sosem ostrygowym

Tosty z jajkiem w koszulce z sosem sriracha House of Asia

Tosty z jajkiem w koszulce z sosem Sriracha

Makaron po tajsku z krewetkami House of Asia Czarna Wisienka

Makaron po tajsku z krewetkami

Kurczak Holy Basil Nietylkopasta House of Asia

Kurczak Holy Basil

Warzywa w sosie ostrygowym House of Asia

Warzywa w sosie ostrygowym

Butter chicken Delicious Place House of Asia

Butter chicken

Zupa pho z grzybami słomkowymi House of Asia

Zupa pho z grzybami słomkowymi

Kokosowy sernik z limonkami na zimno House of Asia

Kokosowy sernik z limonkami na zimno

Orzeźwiający drink z mango, kokosem i musem malinowym House of Asia mientablog

Orzeźwiający drink z mango kokosem i musem malinowym

Makaron Chow Mein w sosie Kung Pao House of Asia

Makaron Chow Mein w sosie Kung Pao

Krewetki w panierce panko z sosem hoisin i nachosami House of Asia Marcin Kozicki Co dziś zjemy

Krewetki w panierce panko z sosem hoisin i nachosami

Domowe zapiekanki z sosem sriracha House of Asia

Domowe zapiekanki z sosem sriracha

Wrapy z wieprzowiną w panierce panko z sosem tonkatsu House of Asia Casa de Mexico food_square

Wrapy z wieprzowiną w panierce panko z sosem tonkatsu

Orzeźwiająca tajska sałatka z kurczakiem House of Asia

Orzeźwiająca tajska sałatka z kurczakiem

Zapiekanki z grzybami słomkowymi House of Asia

Zapiekanki z grzybami słomkowymi

Pulpeciki drobiowe z sosem z grzybów shiitake House of Asia Praktykulinarni

Pulpeciki drobiowe z sosem z grzybów Shiitake

Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami House of Asia Czarna Wisienka

Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami

Kotlet schabowy w panierce panko i sosem Tonkatsu House of Asia

Kotlet schabowy w panierce panko z sosem Tonkatsu

Chłodnik z botwiny z krewetkami i szparagami House of Asia

Chłodnik z botwiny z krewetkami i szparagami

Gołąbki z młodej kapusty w sosie czerwonym curry House of Asia Flymetpthespoon

Gołąbki z młodej kapusty w sosie czerwonym curry

Futomaki z łososiem, szparagami i pastą wasabi House of Asia Flymetothespoon

Futomaki z łososiem, szparagami i pastą wasabi

Kokosowy pudding z tapioki i musem truskawkowym House of Asia

Kokosowy pudding z tapioki i musem truskawkowym

Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki House of Asia Flymetothespoon

Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki

Kokosowe mango lassi House of Asia Flymetothespoon

Kokosowe mango lassi

Sałatka z grillowanym halloumi i sosem sojowym House of Asia Flymetothespoon

Sałatka z grillowanym halloumi i sosem sojowym

Grillowane skrzydełka BBQ House of Asia Flymetothespoon

Grillowane skrzydełka BBQ

Tajska sałatka z szarpanym jackfruitem House of Asia

Tajska sałatka z szarpanym Jackfruitem

Grillowany zielony jackfruit w sosie Teryiaki House of Asia

Grillowany zielony jackfruit w sosie Teryiaki

Japońskie placuszki okonomiyaki z banana blossom House of Asia

Japońskie placuszki okonomiyaki z banana blossom

Japońska sałatka z grzybami fungus House of Asia

Japońska sałatka z grzybami Fungus

Przepis na orzeźwiający drink Papaya mojito Czarna Wisienka House of Asia

Orzeźwiające papaya mojito

Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem sriracha Flymetothespoon House of Asia

Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem sriracha

Szaszłyki z wieprzowiny i grzybów shiitake House of Asia

Grillowane szaszłyki z wieprzowiny i grzybów shiitake

Ramen z wędzonym boczkiem i grzybami słomkowymi House of Asia

Ramen z wędzonym boczkiem i grzybami słomkowymi

Krem z batatów z mleczkiem kokosowym i imbirem House of Asia

Krem z batatów z mleczkiem kokosowym i imbirem

Kurczak katsu w panierce panko Praktykulinarni

Kurczak katsu w panierce panko

Żurek z mleczkiem kokosowym i grzybami słomkowymi

Żurek z mleczkiem kokosowym i grzybami słomkowymi

Kaczka w sosie Hoisin z czarną porzeczką House of Asia

Kaczka w sosie Hoisin z czarną porzeczką

Makaron soba z kurczakiem i grzybami słomkowymi House of Asia

Makaron soba z kurczakiem i grzybami słomkowymi

Miso ramen z tofu i grzybami shiitake House of Asia Flymetothespoon

Miso ramen z tofu i grzybami shiitake

Sushi bowl z łososiem i tykwą kampio House of Asia Praktykulinarni

Sushi bowl z łososiem i tykwą kampio

Tropikalny koktajl mocy House of Asia

Tropikalny koktajl mocy

Mozzarella sticks w panierce panko House of Asia

Mozzarella sticks w panierce panko

Zielony jackfruit z pastą tikka masala House of Asia

Zielony jackfruit z pastą tikka masala

Pieczony bakłażan w sosie unagi Flymetothespoon House of Asia

Pieczony bakłażan w sosie unagi

Kokosowy pudding chia z pulpą mango i jagodami House of Asia

Kokosowy pudding chia z pulpą mango i jagodami

Grzybowe stir-fry z ryżem jaśminowym House of Asia Flymetothespoon

Grzybowe stir-fry z ryżem jaśminowym

Bułeczki bao bao z szarpanym jackfruitem i pastą chili House of Asia Karolina Kos

Bułeczki bao bao z szarpanym jackfruitem i pastą chili

Kokosowy pudding chia z musem z papai Flymetothespoon House of Asia

Kokosowy pudding chia z pulpą z papai

Szybka zupa Pho House of Asia

Szybka zupa Pho

Wegańskie fish and chips z kwiatów bananowca House of Asia Praktykulinarni

Wegańskie fish and chips z kwiatów bananowca

Tofu teriyaki bowl House of Asia

Tofu teriyaki bowl

Wegański butter chicken z tofu House of Asia

Wegański butter chicken z tofu

Kurczak w sosie teriyaki z makaronem mie House of Asia

Kurczak w sosie teriyaki z makaronem mie

Wegański Pad Thai z kwiatem bananowca House of Asia Praktykulinarni

Wegański Pad Thai z kwiatem bananowca

Deser mango sticky rice House of Asia

Deser mango rice

Tikka Masala z jackfruitem i ciecierzycą Edyta Dyduch House of Asia

Tikka Masala z jackfruitem i ciecierzycą

Makaron stir fry Snow Fungus z jackfruitem Edyta Dyduch House of Asia

Makaron stir fry Snow Fungus

Seleryba w panierce panko House of Asia Praktykulinarni

Seleryba w panierce panko

Wegetariańskie sajgonki z grzybami mun House of Asia Praktykulinarni

Wegetariańskie sajgonki z tofu i grzybami mun

Domowe kimchi – przysmak z Korei House of Asia Praktykulinarni

Domowe kimchi – przysmak z Korei

Łosoś w migdałach z musem mango i sokiem z limonki House of Asia Fly Me to the spoon

Łosoś w migdałach z musem mango i sokiem z limonki

Makaron z tofu i sosem z grzybów shiitake House of Asia

Makaron z tofu i sosem z grzybów shiitake

Jak zrobić Temari sushi? Praktykulinarni House of Asia

Jak zrobić Temari sushi?

Stir-fry orzechowo-tamaryndowy z tofu Flymetothespoon House of Asia

Stir-fry orzechowo-tamaryndowy z tofu

Kurczak Kung Pao z cukinią i ryżem House of Asia

Kurczak Kung Pao z cukinią i ryżem

Makaron stir-fry z tofu i warzywami w sosie z grzybów shiitake House of Asia

Makaron stir-fry z tofu i warzywami w sosie z grzybów shiitake

Zupa pho z wołowiną i grzybami schiitake Edyta Dyduch House of Asia

Zupa pho z wołowiną i grzybami shiitake

Tofu satay z pastą bulgogi i sosem orzechowym Czarna Wisienka House of Asia

Tofu satay z pastą bulgogi i sosem orzechowym

Krewetki w sosie maślano-winnym z trawą cytrynową House of Asia

Krewetki w sosie maślano-winnym z trawą cytrynową

Zielone curry z warzywami i pastą z kolendry Karolina Kos House of Asia

Zielone curry z warzywami i pastą z kolendry

Płatki quinoa z mleczkiem kokosowym i owocami House of Asia

Płatki quinoa z mleczkiem kokosowym i owocami

Krem z kukurydzy z żółtym curry

Krem z kukurydzy z żółtym curry

Rozgrzewająca zupa dyniowa z pastą chili Edyta Dyduch House of Asia

Rozgrzewająca zupa dyniowa z pastą chili

NASZE MARKI