Ma wiele prozdrowotnych właściwości i unikalny smak. Dla Japończyków jest tym, czym sól i pieprz dla Polaków. Wzbogaca smak dań, konserwuje, zmiękcza i aromatyzuje mięso. Sprawdź, jak używać octu ryżowego, by potrawy zyskały wyjątkowy azjatycki smak.
W japońskiej kuchni i kulturze ryż zajmuje szczególne miejsce. Przez tysiące lat opracowano bardzo wiele sposobów na wykorzystanie tej rośliny. Dziś chcielibyśmy przybliżyć wam jeden z arcyważnych wynalazków kulinarnych na bazie ryżu – to komezu, czyli ocet ryżowy. Niezwykle popularny i bardzo uniwersalny składnik, który ma mnóstwo zastosowań. Znajdziecie go przede wszystkim w sushi, ale tak naprawdę stanowi jeden z filarów azjatyckiej kuchni i widnieje w wielu przepisach.
Ocet ryżowy powstaje z ryżu gotowanego na parze. Rozpulchnione ziarenka mieszane są z wodą, a następnie pozostawia się je do fermentacji, na około miesiąc. Potem proces fermentacji ponawia się, tym razem z użyciem bakterii kwasu octowego. Ten etap to kolejne 2-3 tygodnie, a w niektórych przypadkach kilka miesięcy. Otrzymany produkt poddawany jest jeszcze leżakowaniu oraz pasteryzacji.
Czym ocet ryżowy różni się od winnego lub jabłkowego?
Każdy z wymienionych octów powstaje na bazie innego surowca, mogą nim być owoce lub cydr (ocet jabłkowy), winogrona i wino (ocet winny), biały/czerwony/czarny ryż oraz osad z produkcji sake (ocet ryżowy). Te produkty spożywcze mają też różny stopień kwasowości. W occie ryżowym jest ona mniejsza – 4-5%, natomiast w octach jabłkowym i winnym wynosi ok. 6%. Dlatego ocet ryżowy uznawany jest za łagodniejszy w smaku, w porównaniu z octami spożywczymi popularnymi w Europie.
Biały ocet ryżowy stosowany do sushi – ma jasny, lekko słomkowy kolor i delikatny, trochę kwaskowaty smak. Są również jego słodzone odmiany, np. z dodatkiem cukru, goździków, imbiru lub skórki pomarańczowej. Taki produkt można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania chłodzącego napoju latem.
Ogólnie octy pochodzące z Chin mają intensywniejszy i bardziej cierpki smak. Produkty tego typu pochodzące z Japonii są delikatniejsze i lekko słodkie. Ten flagowy składnik orientalnej kuchni doskonale łączy się z sosem sojowym, olejem sezamowym. Po otwarciu najlepiej trzymać go w temperaturze pokojowej (w nienasłonecznionym miejscu) 1 lub w lodówce.
Do czego można użyć octu ryżowego?
Do przygotowania sushi
Najczęściej wykorzystujemy ocet ryżowy do tego, by zakwasić ryż do sushi. W tym przypadku bardzo ważne są proporcje: na szklankę ugotowanego już ryżu należy przygotować zalewę z 6 łyżeczek octu ryżowego, 2 łyżeczek cukru i 1/2 łyżeczki soli. Dzięki dodaniu zalewy z octem, ostudzony ryż łatwiej będzie formować.
Do kiszenia i konserwowania potraw
Gorąco polecamy, by przygotować w domowym zaciszu fukujinzuke, czyli japońskie pikle (marynowane warzywa, np. ogórki, bakłażany, rzodkiew). Chrupiące, z delikatną nutką słodyczy. W tradycyjnej kuchni azjatyckiej ocet ryżowy wykorzystuje się nie tylko ze względów smakowych, ale także po to, by potrawy dłużej zachowały świeżość. Dodatek octu zapobiega rozwojowi bakterii w pokarmie.
Do balansowania smaku dań, jako przyprawa
Ocet ryżowy dodany do dressingu, którym polejemy sałatkę, wydobędzie i podkreśli smak wszystkich składników. Idealnie nadaje się do surówek z rzodkwi, ogórka (bardzo prosta w przygotowaniu jest sałatka sunomono), białej lub czerwonej kapusty. Z octem gotuje sie w Japonii renkon (korzeń lotosu), gobo (korzeń łopianu). To dzięki dodatkowi octu ryżowego sosy słodko-kwaśne mają swój niepowtarzalny smak. Również te, które łączymy z makaronami. Odrobiną octu można doprawić tłuste potrawy, np. Ramen z mięsnym bulionem, pierożki gyoza nadziewane mięsem czy zwykłe frytki.
Do marynowania
Ocet ryżowy dodany do marynaty doskonale aromatyzuje i zmiękcza mięso. Można go również wykorzystać do marynowania owoców morza oraz ryb. Tu dodatkową zaletą jest to, że ocet ryżowy w pewnym stopniu zmiękcza ości. Niekiedy marynatę z octem ryżowym stosuje się po to, by złagodzić intensywny zapach niektórych ryb i mięs. Zamarynować można również owoce lub warzywa. Wystarczy wymieszać w miseczce ok. 100 ml wody, 50 g cukru i 25 ml octu ryżowego, a następnie włożyć do marynaty pokrojoną marchew. pora, białą rzepę. Całość wstawić do lodówki na minimum 15 minut.
Korzyści dla zdrowia
Jeśli mnogość zastosowań i szczególne walory smakowe octu ryżowego jeszcze nie do końca przekonały was do jego stosowania, przeczytajcie o jego prozdrowotnych właściwościach. Dania z dodatkiem octu ryżowego regulują proces trawienia, wzmacniają odporność organizmu i wspomagają regulację ciśnienia krwi2. Dowiedziono, że ocet ryżowy chroni układ sercowo-naczyniowy i zapobiega rozwojowi miażdżycy, ponieważ może spowolnić odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych3. Ocet ryżowy jest również sojusznikiem osób dbających o linię, ponieważ stymuluje metabolizm i tłumi apetyt. Wykorzystując ten wyrazisty składnik, możemy używać do gotowania mniej soli i cukru, a to również służy zdrowiu4.