Ocet ryżowy w kuchni House of Asia

Ocet ryżowy w kuchni

Ma wiele prozdrowotnych właściwości i unikalny smak. Dla Japończyków jest tym, czym sól i pieprz dla Polaków. Wzbogaca smak dań, konserwuje, zmiękcza i aromatyzuje mięso. Sprawdź, jak używać octu ryżowego, by potrawy zyskały wyjątkowy azjatycki smak.

W japońskiej kuchni i kulturze ryż zajmuje szczególne miejsce. Przez tysiące lat opracowano bardzo wiele sposobów na wykorzystanie tej rośliny. Dziś chcielibyśmy przybliżyć wam jeden z arcyważnych wynalazków kulinarnych na bazie ryżu – to komezu, czyli ocet ryżowy. Niezwykle popularny i bardzo uniwersalny składnik, który ma mnóstwo zastosowań. Znajdziecie go przede wszystkim w sushi, ale tak naprawdę stanowi jeden z filarów azjatyckiej kuchni i widnieje w wielu przepisach.

Ocet ryżowy powstaje z ryżu gotowanego na parze. Rozpulchnione ziarenka mieszane są z wodą, a następnie pozostawia się je do fermentacji, na około miesiąc. Potem proces fermentacji ponawia się, tym razem z użyciem bakterii kwasu octowego. Ten etap to kolejne 2-3 tygodnie, a w niektórych przypadkach kilka miesięcy. Otrzymany produkt poddawany jest jeszcze leżakowaniu oraz pasteryzacji.

Czym ocet ryżowy różni się od winnego lub jabłkowego?

Każdy z wymienionych octów powstaje na bazie innego surowca, mogą nim być owoce lub cydr (ocet jabłkowy), winogrona i wino (ocet winny), biały/czerwony/czarny ryż oraz osad z produkcji sake (ocet ryżowy). Te produkty spożywcze mają też różny stopień kwasowości. W occie ryżowym jest ona mniejsza – 4-5%, natomiast w octach jabłkowym i winnym wynosi ok. 6%. Dlatego ocet ryżowy uznawany jest za łagodniejszy w smaku, w porównaniu z octami spożywczymi popularnymi w Europie.
Biały ocet ryżowy stosowany do sushi – ma jasny, lekko słomkowy kolor i delikatny, trochę kwaskowaty smak. Są również jego słodzone odmiany, np. z dodatkiem cukru, goździków, imbiru lub skórki pomarańczowej. Taki produkt można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania chłodzącego napoju latem.
Ogólnie octy pochodzące z Chin mają intensywniejszy i bardziej cierpki smak. Produkty tego typu pochodzące z Japonii są delikatniejsze i lekko słodkie. Ten flagowy składnik orientalnej kuchni doskonale łączy się z sosem sojowym, olejem sezamowym. Po otwarciu najlepiej trzymać go w temperaturze pokojowej (w nienasłonecznionym miejscu) 1 lub w lodówce.

Do czego można użyć octu ryżowego?

Do przygotowania sushi

Najczęściej wykorzystujemy ocet ryżowy do tego, by zakwasić ryż do sushi. W tym przypadku bardzo ważne są proporcje: na szklankę ugotowanego już ryżu należy przygotować zalewę z 6 łyżeczek octu ryżowego, 2 łyżeczek cukru i 1/2 łyżeczki soli. Dzięki dodaniu zalewy z octem, ostudzony ryż łatwiej będzie formować.

Do kiszenia i konserwowania potraw

Gorąco polecamy, by przygotować w domowym zaciszu fukujinzuke, czyli japońskie pikle (marynowane warzywa, np. ogórki, bakłażany, rzodkiew). Chrupiące, z delikatną nutką słodyczy. W tradycyjnej kuchni azjatyckiej ocet ryżowy wykorzystuje się nie tylko ze względów smakowych, ale także po to, by potrawy dłużej zachowały świeżość. Dodatek octu zapobiega rozwojowi bakterii w pokarmie.

Do balansowania smaku dań, jako przyprawa

Ocet ryżowy dodany do dressingu, którym polejemy sałatkę, wydobędzie i podkreśli smak wszystkich składników. Idealnie nadaje się do surówek z rzodkwi, ogórka (bardzo prosta w przygotowaniu jest sałatka sunomono), białej lub czerwonej kapusty. Z octem gotuje sie w Japonii renkon (korzeń lotosu), gobo (korzeń łopianu). To dzięki dodatkowi octu ryżowego sosy słodko-kwaśne mają swój niepowtarzalny smak. Również te, które łączymy z makaronami. Odrobiną octu można doprawić tłuste potrawy, np. Ramen z mięsnym bulionem, pierożki gyoza nadziewane mięsem czy zwykłe frytki.

Do marynowania

Ocet ryżowy dodany do marynaty doskonale aromatyzuje i zmiękcza mięso. Można go również wykorzystać do marynowania owoców morza oraz ryb. Tu dodatkową zaletą jest to, że ocet ryżowy w pewnym stopniu zmiękcza ości. Niekiedy marynatę z octem ryżowym stosuje się po to, by złagodzić intensywny zapach niektórych ryb i mięs. Zamarynować można również owoce lub warzywa. Wystarczy wymieszać w miseczce ok. 100 ml wody, 50 g cukru i 25 ml octu ryżowego, a następnie włożyć do marynaty pokrojoną marchew. pora, białą rzepę. Całość wstawić do lodówki na minimum 15 minut.

Korzyści dla zdrowia

Jeśli mnogość zastosowań i szczególne walory smakowe octu ryżowego jeszcze nie do końca przekonały was do jego stosowania, przeczytajcie o jego prozdrowotnych właściwościach. Dania z dodatkiem octu ryżowego regulują proces trawienia, wzmacniają odporność organizmu i wspomagają regulację ciśnienia krwi2. Dowiedziono, że ocet ryżowy chroni układ sercowo-naczyniowy i zapobiega rozwojowi miażdżycy, ponieważ może spowolnić odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych3. Ocet ryżowy jest również sojusznikiem osób dbających o linię, ponieważ stymuluje metabolizm i tłumi apetyt. Wykorzystując ten wyrazisty składnik, możemy używać do gotowania mniej soli i cukru, a to również służy zdrowiu4.

Wróć do poprzedniej strony

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.6 / 5. Ilość głosów: 8

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos do ryżu do sushi 200ml House of Asia

Sos do ryżu do sushi 200ml

Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 400g House of Asia

Ryż do sushi 400g

Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 500g House of Asia

Ryż do sushi 500 g

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

NASZE MARKI