House of Asia
Futomaki z łososiem i ogórkiem House of Asia

Futomaki z łososiem i ogórkiem

30 min + gotowanie ryżu
4 porcje
łagodne
Ryba Krewetki Łosoś Ryż Japońska 15-30 minut

Sushi to świetny pomysł nie tylko na romantyczny wieczór we dwoje, ale także jako wspaniała zabawa integracyjna w kuchni. Dzięki naszej instrukcji  – krok po kroku – będziesz w stanie wykonać je na naprawdę mistrzowskim poziomie. Futomaki to jedne z najpopularniejszych, a zarazem najprostszych w wykonaniu sushi. Wystarczy odrobina chęci – to pyszne danie tylko czeka aby je wykonać. Do dzieła!

4.6 / 5. Ilość głosów: 9

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

Porcja: 60 kawałków

  • 400 g Ryżu do sushi House of Asia
  • 6 Listków Nori Alg morskich House of Asia
  • 12 pasków Kampyo tykwy marynowanej House od Asia
  • 120 ml Octu ryżowego House of Asia
  • 6 łyżek cukru
  • 300 g filetu surowego łososia bez skóry
  • 1 świeży ogórek, bez nasion, pokrojony w 7 cm cienkie słupki (zobacz na filmie jak to zrobić)
  • mata bambusowa

Do podania:

  • Sos sojowy do sushi House of Asia
  • Imbir marynowany House of Asia
  • Pasta Wasabi House of Asia

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj wg tego przepisu > zobacz film
  2. Liść nori połóż na bambusowej macie, błyszczącą stroną do dołu i ułóż na nim cienką warstwę ryżu, zostawiając od góry i od dołu pusty pasek o szerokości 1,5 cm. Ryż będzie się łatwiej nakładać jak zwilżysz dłonie wodą.
  3. Przy dolnej krawędzi ułóż łososia, ogórka i paski tykwy. Zwilż delikatnie górny pasek nori i zwiń ciasno rulon.
  4. Dla ułatwienia krojenia, ostrze noża zwilż wodą. Rulon pokrój na 10 kawałków.
  5. Futomaki podawaj z sosem sojowym, odrobiną pasty wasabi oraz marynowanym imbirem.

Tu kupisz nasze produkty

Wypróbuj inne przepisy