Artykuły

Kuchnia Japońska House of Asia

Odżywczo, prosto i wygodnie

Kuchnia japońska? Jeszcze kilka lat temu kojarzyła się wyłącznie z sushi, dziś, potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni w najróżniejszych odsłonach możemy spotkać zarówno w restauracjach jak i na stołach Polaków.

Prostota, szybkość w przygotowaniu japońskich dań i ich niskokaloryczność i idące za tym walory smakowe są atutami, które każdego dnia zwiększają liczbę miłośników tej kuchni.

Jedne z najbardziej popularnych potraw w Japonii są zupy Ramen, których podstawą jest wywar mięsny i makaron z mąki pszennej zwany również ramen. Wersja Miso Ramen charakteryzuje się dodatkiem pasty sojowej miso, która wzbogaca smak potrawy. Ta stosunkowo prosta zupa, przypominająca nasz rosół, jest jednym z narodowych dań Japonii. Można ją przyrządzać na bazie kości wołowych, wieprzowych czy kurczaka. Jak w większości dań japońskich również do zupy dodajemy sos sojowy. Zachęcamy do spróbowania Miso Ramen z kurczakiem.

Zupa miso ramen z kurczakiem House of Asia

Drugim najczęściej pojawiającym się daniem na stołach Japończyków jest Tonkatsu, czyli japońska wersja naszego schabowego. Jest to idealna propozycja dla wszystkich mięsożerców. Niezwykłe połączenie smaków słodkiego i słonego jaki nadaje mięsu marynata z sosu teriyaki sprawia, że ciężko się nie wpisać tego dania na listę swoich ulubionych potraw. Dodatkowo Japończycy do panierowania używają panko, która wchłania mniej tłuszczu i powoduje, że nasz kotlet staje się bardziej chrupiący niż używając tradycyjnej bułki tartej. Japończycy bardzo dużą uwagę przykładają do wyglądu potraw i wygody ich spożywania, dlatego rekomendują podawanie Tonkatsu pokrojonego na kawałki o wielkości jednego kęsa, taka by było wygodnie złapać go pałeczkami. Danie serwuje się ryżem i surówką z białej kapusty.

Oczywiście w kuchni japońskiej nie może zabraknąć wspominanego na początku sushi . Zawijanie rolek to świetna zabawa, a przyrządzanie ich wcale nie jest takie trudne jak może nam się wydawać. Proponujemy aby połączyć Japonie z Polską i zachęcamy do spróbowania sushi w wersji śledź maki. Maki to zwijane i pokrojone na małe wałeczki rolki ryżu zawinięte w algi morskie zwane nori , zawierające w środku np. rybę, ogórka.

Więcej japońskich przepisów znajdziecie TUTAJ

Wszystkie aktualności

PRODUKTY POWIĄZANE

 

Warning: array_diff(): Argument #1 is not an array in /wp-content/themes/hoa/single.php on line 241
Nowość
Bestseller
Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml house of asia

Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml

Nowość
Bestseller
Sos teriyaki 150 ml house of asia

Sos teriyaki 150 ml

Nowość
Bestseller
Makaron Chow Mein 250 g house of asia

Makaron Chow Mein 250 g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150 ml house of asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos sojowy ciemny 150 ml house of asia

Sos sojowy ciemny 150 ml

PRZEPISY

 

NASZE MARKI