House of Asia
Chrupiące tofu w sosie hoisin Rozkoszny House of Asia

Chrupiące tofu w sosie Hoisin

30 min.
2 porcje
łagodne
Warzywa Ryż Chińska Tofu 15-30 minut

Szykujesz rozkoszną kolację we dwoje? Wraz z Michałem Rozkoszny mamy na tę okazję idealny przepis. Chrupiące tofu obtoczone w naszym słodko-pikantym sosie hoisin to prawdziwa ambrozja smaku. Twoja druga połówka z pewnością doceni to danie. Sprawdź jak Michał przyrządza to danie krok po kroku. Kliknij tutaj

4 / 5. Ilość głosów: 16

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 2 łyżki sosu Hoisin
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 kostki (360 g) tofu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 – 3 plasterki imbiru
  • 3 łyżki wody
  • olej rośliny, do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Tofu pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Osusz je bardzo dokładnie ręcznikiem papierowym. Przełóż do miski i posyp mąką ziemniaczaną. Obtocz w niej dokładnie tofu.
  2. Rozgrzej sporo olejU na dużej patelni – ma całkowicie ją zakrywać. Smaż tofu w dwóch turach, aż będą złote, około 3 minuty na stronę. Lepiej dać kawałkom tofu przestrzeń na patelni, bo lepią się do siebie, jak zakochańce! Osusz na ręczniku papierowym.
  3. W międzyczasie przygotuj sos. Na dużą patelnię przełóż sos sojowy, sos Hoisin, miód, ocet ryżowy, olej sezamowy, imbir i wodę. Zagotuj i gotuj do zgęstnienia, około 3 minuty. Sos ma lepić się do zewnętrznej strony łyżki.
  4. Usmażone tofu przełóż na patelnię. Obtocz je w sosie, potrząsając patelnią. Gotuj minutę lub dwie na małym ogniu, aż tofu nabierze koloru i zaabsorbuje sos. Posyp sezamem lub/i kolendrą. Koniecznie podawaj z ryżem jaśminowym, który grzecznie wchłonie nadmiar ambrozji Hoisin.

TIP: Jeśli nie chcesz smażyć tofu, możesz je upiec w 220 stopniach Celsjusza, wcześniej skrapiając olejem. Ale wiadomo – smażenie rulez.

Tu kupisz nasze produkty