Chrupiące tofu z warzywami
Delikatne tofu, chrupiące warzywa i orientalne przyprawy tworzą danie, które zachwyca smakiem i lekkością w każdym kęsie.
Składniki
- 1 słoik Warzyw do woka House of Asia
- 50 ml Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 200 g tofu pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- ½ średniej cukinii pokrojonej w słupki
- ½ średniej marchewki pokrojonej w słupki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 1 łyżka orzechów ziemnych
- 50 ml wody
- ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- Pieprz czarny do smaku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku do
- 2 łyżki oleju do smażenia
Marynata do tofu:
- 2 łyżki Sosu Teriyaki House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty z chilli House of Asia
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- W misce połącz ze sobą składniki marynaty, dodaj tofu i wymieszaj. Następnie tofu obtocz w mące kukurydzianej i usmaż na rozgrzanym oleju, na złoty kolor, przełóż na ręcznik papierowy.
- Cukinię, marchewkę i cebulę podsmaż na patelni kilka minut. Marynowane warzywa dokładnie odsącz i dodaj je na patelnię razem z tofu. Do całości dodaj wymieszaną skrobię ziemniaczaną z wodą, sos sojowy, orzechy ziemne, pieprz i dobrze wymieszaj. Gotowe danie posyp szczypiorkiem.