Chrupiące ziemniaczki z cukinią i parmezanem
Ziemniaki w zupełnie nowym wydaniu – z cukinią, parmezanem i orzechami włoskimi, doprawione aromatycznym masłem chili i sosem teriyaki.
Składniki
- 20 g Pasty z czosnku House of Asia
- 30 g Sosu Teriyaki House of Asia
- 500 g młodych ziemniaków
- 1 mała cukinia pokrojona w cienkie plastry
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 50 g startego parmezanu
- Sól morska do smaku
- 4 łyżki posiekanej dymki
Sposób przygotowania
- Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
- Na mocno rozgrzaną patelnię wrzuć orzechy i praż często mieszając przez około 4-6 minut. Następnie odstaw do wystudzenia i zdejmij z nich resztki skórek, posiekaj.
- Cukinię podsmaż na rumiany kolor i przełóż na papierowy ręcznik.
- W garnuszku roztop masło, dodaj płatki chili i smaż około 30 sekund, aż masło nabierze ciemnoczerwonego koloru. Zdejmij z ognia i dopraw szczyptą soli.
- Do garnka z odcedzonymi ziemniakami dodaj cukinię, orzechy i aromatyzowane masło, całość dokładnie wymieszaj z pastą z czosnku i sosem teriyaki. Przełóż na talerz i pod koniec posyp parmezanem i dymką.