House of Asia

Czerwone curry z makaronem ryżowym

30 min
2 porcje
łagodne
Warzywa Tajska Wieprzowina 15-30 minut

To danie to eksplozja smaku w tajskim stylu! Aksamitne mleczko kokosowe, wyrazista pasta curry i chrupiące dodatki tworzą idealną kompozycję. Aromatyczny sos otula makaron ryżowy, a dodatki takie jak tofu, jajko, orzeszki ziemne i świeża kolendra nadają potrawie głębi i tekstury. Idealne na szybki, sycący obiad – klasyk kuchni azjatyckiej w domowym wydaniu.

5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1-2 łyżeczki pasty czerwone curry
  • 0,5-1 łyżeczka curry
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1,5 łyżki sosu rybnego (w wersji wege można zastąpić sosem sojowym)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 60 g zmielonego mięsa wieprzowego (w wersji wege można pominąć)
  • 1 ugotowane jajko na twardo
  • 100 g makaronu ryżowego 5 mm
  • 4 łyżeczki posiekanych bardzo drobno orzeszków ziemnych
  • 70 g kiełków
  • 50 g małych kosteczek tofu
  • 0,5 posiekanej łodygi selera naciowego
  • 1 łyżki posiekanej kolendry
  • prażona cebulka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotuj jajko na twardo.

SOS:

  1. Do garnka wlej 200 ml mleko kokosowe, dodaj pastę czerwoną curry, łyżeczkę curry. Wymieszaj i zagotuj.
  2. Dodaj mięso mielone i ugotuj je.
  3. Dodaj pozostałe mleko kokosowe, sos rybny, cukier kokosowy.
  4. Gotuj kilka minut, żeby mięso nie było surowe.

Pozostałe składniki:

  1. Posiekaj kolendrę.
  2. Pokrój w cienkie plasterki selera.
  3. Posiekaj orzeszki.
  4. Tofu pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju.

Do miseczki włóż makaron, kiełki, zalej sosem, dodaj tofu i udekoruj: kolendrą, jajkiem, selerem, opcjonalnie prażoną cebulką.

Tu kupisz nasze produkty