House of Asia
Curry z kurczakiem, kalafiorem i bobem

Curry z kurczakiem, kalafiorem i bobem

20 min
2 porcje
lekko pikantne
Kurczak Warzywa Tajska 15-30 minut

Specjalnie dla Was kucharz Jakub Kuroń przygotował przepis na przepyszne letnie curry z kurczaka z dodatkiem bobu i kalafiora. Próbowaliście kiedyś czegoś podobnego? Polecamy gorąco – rozpływa się w ustach! Danie gotowe jest zaledwie w 20 minut.

0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek imbiru (3 cm)
  • szklanka różyczek kalafiora
  • 250 g bobu
  • 1 mała kolba kukurydzy
  • puszka mleczka kokosowego 5-7%
  • 2 łyżeczki pasty curry Massaman
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • świeża kolendra
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Bób i kolbę kukurydzy gotuj 5 minut w osolonej wodzie.Następnie odstaw do wystudzenia. Warzywa można zahartować w wodzie z lodem.
  2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, podsmaż kurczaka pokrojonego w większą kostkę. Kiedy mięso się zrumieni dopraw je solą, dodaj utarty imbir i czosnek. Smaż jeszcze 1-2 minuty, wsyp różyczki kalafiora, łuskany bób i ścięte nożem ziarna kukurydzy. Mleczko kokosowe solidnie wstrząśnij, wlej na patelnie. Dodaj pastę massaman curry oraz sos sojowy. Duś na małym ogniu, około 10 minut.
  3. Podawaj z makaronem ryżowym i świeżą kolendrą.

Tu kupisz nasze produkty