House of Asia
Krewetki w czerwonym curry

Krewetki w czerwonym curry

15 minut
2 porcje
lekko pikantne
Krewetki Warzywa Tajska do 15 minut

Każdy, kto spróbował chociaż raz tego przepisu będzie sięgał po niego częściej. Danie to jest jednym z popularnych potraw kuchni tajskiej.  Głównym składnikiem przepisu jest czerwone curry o średni stopiniu ostrości, które dodaje daniom przyjemnie pikantnego smaku. Przygotowanie tego pysznego dania zajmie Wam zaledwie 15 minut.

3.6 / 5. Ilość głosów: 45

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 12 krewetek; obrane i oczyszczone
  • 8 plastrów ananasa; pokrojone w małe kawałki
  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sok z 1 limonki
  • 5 liści kaffiru
  • 1/2 pęczka kolendry; drobno pokrojony
  • 160 g ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pastę curry i smaż do uwolnienia się aromatu.
  2. Dodaj krewetki, wymieszaj z pastą i dopraw sosem rybnym oraz cukrem kokosowym.
  3. Smaż przez 3 minuty.
  4. Wlej mleczko i zagotuj.
  5. Dodaj ananasa, sok z limonki, liście kaffiru oraz kolendrę, wymieszaj i całość gotuj przez 3 minuty.
  6. Krewetki podaj z ryżem jaśminowym.
  7. Do smaku możesz całość posypać kolendrą.

Tu kupisz nasze produkty

Wypróbuj inne przepisy