House of Asia
Grillowane krewetki z ananasem i makaronem ryżowym w sosie Teriyaki

Grillowane krewetki z ananasem i makaronem ryżowym w sosie Teriyaki

20 min.
3 porcje
lekko pikantne

Nic tak nie smakuje, jak własnoręcznie wykonane danie, dlatego już dziś spróbuj swoich kulinarnych sił i wypróbuj nasz przepis na grillowane krewetki. Połączenie sosu teriyaki i ananasa pozytywnie Cię zaskoczy!

4.3 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego 7 mm
  • 10 łyżek sosu Teriyaki
  • Biały sezam do posypania
  • 16 obranych z pancerzy krewetek
  • Pół ananasa obranego i pokrojonego w kawałki
  • 2 szalotki pokrojone w plastry
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • Świeża kolendra pokrojona
  • Świeży szczypiorek drobno pokrojony

Sposób przygotowania

  1. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Na dobrze rozgrzanej patelni grilluj krewetki po 30 sekund z każdej strony. Gotowe krewetki przełóż do oddzielnego naczynia.
  3. Na tej samej patelni rozgrzej olej, a następnie dodaj kawałki ananasa, szalotkę, chili oraz czosnek. Podsmaż całość przez minutę, a następnie dodaj makaron. Smaż przez 5 minut. Na koniec dodaj krewetki i sos teriyaki.
  4. Danie podawaj posypane sezamem, świeżym szczypiorkiem i kolendrą.

Tu kupisz nasze produkty