House of Asia
Krem z batatów z mleczkiem kokosowym i imbirem House of Asia

Krem z batatów z mleczkiem kokosowym i imbirem

45 min.
4 porcje
lekko pikantne
Warzywa Azjatycka powyżej 30 minut

Chociaż za oknem już wiosna, to nie warto rezygnować z sycących i rozgrzewających potraw. Tym razem czas na krem z batatów z mleczkiem kokosowym i imbirem. Zupa ma nie tylko przyjemnie kremową konsystencję, ale też wyjątkowy, imbirowo-czosnkowy aromat.  Koniecznie spróbuj!

0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 łyżka pasty imbir czosnek chili
  • 2 łyżeczki pasty curry żółtej
  • 400 ml mleczka kokosowego 17-19% BIO
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki pasty krewetkowej
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 średnie bataty pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia 

Do podania 

  • 3 łyżki różowego imbiru marynowanego posiekanego
  • 1 łyżka soku z limonki 
  • 4 łyżki mrożonego zielonego groszku 
  • 1 łyżka zielonej dymki posiekanej
  • 1 łyżka sezamu białego 
  • Listki z kolendry, kopru do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Bataty, ziemniaki, cebulę i marchew obierz ze skórki i pokrój.
  2. Zielony groszek zalej wrzątkiem i poczekaj 5 minut. Odcedź i przełóż do miseczki, dodaj posiekany imbir oraz zielona dymkę. Delikatnie posól i skrop sokiem z limonki oraz dodaj łyżkę oliwy. Sezam upraż na suchej patelni.
  3. Do garnka wlej oliwę. Podsmaż na niej pastę curry oraz pastę z czosnku, imbiru i chili. Dodaj pokrojone warzywa i smaż 3-4 minuty. Wlej bulion i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec dodaj mleczko kokosowe. Zupę miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji i dopraw sosem sojowym.   
  4. Zupę przełóż do misek. Na wierzchu posyp groszkiem z imbirem. Udekoruj też ziołami i prażonym sezamem.

Tu kupisz nasze produkty