House of Asia
Krewetki w panierce panko i w sosie teriyaki House of Asia

Krewetki w panierce panko i w sosie teriyaki

15 min.
3 porcje
lekko pikantne

Czas na chrupiące krewetki w azjatyckim stylu! Wystarczy 15 minut i kilka składników, aby w prosty sposób przygotować pyszny posiłek idealny na wieczór ze znajomymi.

3.8 / 5. Ilość głosów: 43

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 200 g panierki panko
  • 6 łyżek sosu teriyaki
  • 16 krewetek obranych i oczyszczonych krewetek
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz do smaku
  • Skórka starta z 1 limonki
  • Olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Do miski włóż krewetki i przypraw je solą, pieprzem oraz skórką limonki. Odstaw do lodówki.
  2. W oddzielnych naczyniach przygotuj: mąkę ryżową, rozmącone jajko oraz panierkę panko. W tej kolejności wykonaj panierowanie krewetek.
  3. Na głębokiej patelni dobrze rozgrzej olej i smaż krewetki na złoty kolor.
  4. Krewetki podawaj z sosem teriyaki.

TIP: W celu łatwiejszego panierowania i smażenia nabij krewetki na wykałaczki.

TIP 2: Zamiast krewetek możesz użyć fileta z kurczaka pokrojonego w dużą kostkę.

Tu kupisz nasze produkty