House of Asia
Kurczak generała Tso z kiełkami z fasoli Mung House of Asia JedzPysznie Anna Zyśk

Kurczak generała Tso z kiełkami z fasoli Mung

50 min.
2 porcje
łagodne
Kurczak Warzywa Chińska powyżej 30 minut

Poznajcie wersję przepisu Jedzpysznie na kurczaka Generała Tso. Soczyste polędwiczki z kurczaka w glazurze pomarańczowej z dodatkiem sosu sojowego, sriracha i octu ryżowego to prawdziwa petarda. Chrupiące kawałeczki podaj z surówką z kiełków mung i pyszne danie gotowe.  Koniecznie sprawdźcie jak Anna Zyśk robi ten przepis krok po kroku> Kliknij tutaj

5 / 5. Ilość głosów: 8

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 200g Panierki panko House of Asia
  • Prażony biały sezam House of Asia
  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • Sól i pieprz
  • 3 białka
  • Mąka
  • Olej

Sos:

  • 5 g Octu ryżowego House of Asia
  • 15 g Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 15 g Sosu sriracha House of Asia
  • 3 pomarańcze
  • 10 g cukru
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • Woda

Surówka:

  • 1 op. Kiełków fasoli Mung House of Asia
  • prażony sezam
  • 10 g oleju sezamowego
  • 1 pęczek szczypioru

Sposób przygotowania

  1. Polędwiczki dopraw do smaku solą i pieprzem. Białka ubij na sztywną pianę. Panierkę panko wymieszaj z uprażonym na suchej patelni sezamem. Polędwiczki obtaczaj kolejno w mące, białku i panierce. Ułóż je na blasze, spryskaj olejem i piecz w 200*C przez ok. 20 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj sos. Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj do niego cukier, ocet, sos sriracha, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Dokładnie wymieszaj.
  3. W oddzielnej misce połącz skrobię z niewielką ilością wody.
  4. Na rozgrzaną patelnie dodaj sos, gdy zacznie się gotować, dodaj skrobie i dokładnie mieszaj, aż sos zgęstnieje. Upieczonego kurczaka dokładnie obtocz w gotowej glazurze.
  5. Kurczaka podawaj z surówką z kiełków. Odsączone kiełki fasoli mung połącz z posiekanym szczypiorem, prażonym sezamem i olejem sezamowym.

Tu kupisz nasze produkty