House of Asia
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym House of Asia

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

10 min
2 porcje
lekko pikantne

Nie masz czasu na gotowanie, a marzy Ci się coś pysznego i domowego? Ten przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym to idealne rozwiązanie! Wystarczy chwila w kuchni, aby przygotować danie, które smakuje jak z najlepszej azjatyckiej restauracji. Soczysty kurczak, chrupiące warzywa, delikatny ryż i sos o idealnej równowadze smaku słodkiego i kwaśnego – wszystko to w niecałe 10 minut przygotowania i odrobinę więcej czasu gotowania. Przekonaj się, jak łatwo możesz wyczarować orientalny klimat na swoim stole!

5 / 5. Ilość głosów: 274

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 łyżeczka Sosu chili Sambal Oelek House of Asia
  • 100 g Pędów bambusa House of Asia
  • 2 łyżki Sezamu białego House of Asia
  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 120 g podudzia z kurczaka pokrojonego w grubszą kostkę
  • 100 g ananasa z puszki pokrojonego w kostkę plus sok
  • 1 marchewka pokrojona w paski
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 pęczek szczypiorku drobno pokrojonego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g ryżu jaśminowego ugotowanego

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej wok lub patelnię i wlej olej. Podsmaż kurczaka przez 2–3 minuty i przełóż do garnka. Następnie podsmaż ananasa, pędy, marchewkę oraz cebulę, dopraw do smaku sosem sojowym i przełóż do garnka.
  2. Wymieszaj sok z ananasa z sambalem i skrobią, a następnie wlej do garnka. Gotuj całość około 5 minut.
  3. Gotowe danie podawaj z ryżem, posypując je prażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Tu kupisz nasze produkty