House of Asia
Kurczak Yakitorii House of Asia

Kurczak Yakitorii

30
4 porcje
łagodne
Kurczak Warzywa Japońska 15-30 minut

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Czy na Waszym grillu również nie może zabraknąć szaszłyków z kurczaka? Natalia @deliciousplace przychodzi z genialnym pomysłem na szaszłyki w orientalnej wersji ze słodko pikantnym sosem Yakitori House of Asia.

5 / 5. Ilość głosów: 10

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 2 opakowania sosu Yakitori
  • 600 g piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie paski
  • 5 cebulek szalotek pokrojonej w ćwiartki
  • 6-7 zielonych szparagów pokrojonych w 5 cm kawałki

Sałatka:

  • 150 g rzodkwi marynowanej Daikon pokrojonej w kosteczkę
  • 1 łyżeczka pasty Miso
  • 1 łyżeczka oleju Sezamowego
  • 1/2 małej młodej białej kapusty
  • 1/4 małej czerwonej kapusty
  • 2 łyżki majonezu
  • garstka posiekanej kolendry

Do podania:

  • Sos Satay Ros Thai Thai — wedle uznania
  • Sezam biały
  • posiekana dymka

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka, szalotki i szparagi nabij na przemian na wcześniej wymoczone w wodzie patyki do szaszłyków. Gotowe szaszłyki posmaruj dokładnie sosem yakitori.
  2. Obie kapusty poszatkuj i wrzuć do misy. Dodaj rzodkiew daikon.
  3. Majonez, pastę miso i olej sezamowy wymieszaj, przełóż do sałatki razem z kolendrą i wymieszaj.
  4. Szaszłyki yakitori grilluj około 5-6 minut z każdej strony. Podawaj z sałatką, sosem Satay oraz posypane sezamem i dymką.

Tu kupisz nasze produkty