House of Asia
Łosoś z sosie limonkowym z salsą warzywną

Łosoś z sosie limonkowym z salsą warzywną

25 min
2 porcje
łagodne
Ryba Łosoś Warzywa Ryż 15-30 minut

Wszyscy wiemy, że ryby są zdrowe, ale czy wiecie też, że przygotowanie pysznego dania z ryby nie musi być trudne? Aromatyczny łosoś w sosie limonkowym z warzywną salsą to danie łatwe w przygotowaniu, idealne zarówno na obiad jak i na kolację. Wypróbujcie nasz przepis na soczystego i pełnego smaku łososia- po prostu palce lizać!

0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 2 filety łososia

Marynata

  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 3 cm imbiru startego na tarce
  • pieprz
  • sól

Salsa warzywna

  • 200 g awokado
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 100 g czerwonej papryki

Sposób przygotowania

  1. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Marynuj rybę w połowie marynaty przez około godzinę w chłodnym miejscu.
  2. Przygotuj salsę warzywną. Paprykę, cebulę i awokado pokrój w drobną kostkę, dodaj kukurydzę. Polej sokiem z limonki i oliwą i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą do smaku.
  3. Filety z łososia smaż na grillowej patelni lub grillu węglowym, polewając rybę pozostałą połową marynaty.

Podawaj z przygotowaną salsą i ryżem.

Tu kupisz nasze produkty