House of Asia
Makaron chiński trzy grzyby House of Asia

Makaron chiński trzy grzyby

20 min.
2 porcje
lekko pikantne
Makaron Warzywa Chińska Grzyby 15-30 minut

Macie ochotę ugotować coś pysznego? Dziś mamy dla Was przepis na chiński makaron „3 grzyby” – bogaty w smaku, lekko pikantny i nie zawierający mięsa. Przygotujecie je zaledwie w 20 minut. Smacznego!

5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 3 grzyby Shiitake
  • 15 g krojonych grzybów Mun
  • 100 g makaronu Mie
  • 3 pieczarki
  • 1 mała cebula
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 pęczka szczypiorku pokrojonego w 2 cm kawałki
  • Olej do smażenia

SOS:

  • 2 łyżki sosu Hoisin
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

Sposób przygotowania

  1. Grzyby Mun i Shiitake przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Pieczarki, cebulę, paprykę i odsączone Shiitake pokrój w cienkie plasterki.
  2. Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj składniki sosu.
  3. Na rozgrzaną patelnie wlej olej i przesmaż cebulę, paprykę i grzyby. Dodaj makaron i sos. Smaż 3–4 minuty.
  4. Danie serwuj gorące, udekorowane szczypiorkiem.

Tu kupisz nasze produkty