House of Asia
Makaron mie z grzybami shiitake Kinga Kurcoń kuchennykodeks House of Asia

Makaron mie z grzybami Shiitake

20 min.
2 porcje
łagodne

Sięgnij po ekspresowy przepis inspirowany obchodami Chińskiego Nowego Roku. Kuchennykodeks w idealny sposób połączyła ikonę azjatyckiej kuchni – makaron mie z pełnymi smaku grzybami Shiitake, a doskonałym wykończeniem okazuje się bestsellerowy sos sojowy.

5 / 5. Ilość głosów: 6

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu Mie
  • 1 opakowanie grzybów shiitake w zalewie
  • 3-4 łyżki sosu sojowego jasny
  • 300 g filet z kurczaka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 60 g fasolki szparagowej
  • 1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Czosnek podsmaż na oleju, następnie dodaj pokrojone mięso i całość smaż przez kilka minut.
  2. Marchewkę i paprykę pokrój w słupki, tzw. zapałki. Grzyby shiitake pokrój na mniejsze części.
  3. Wszystko dodaj do usmażonego mięsa, razem z posiekanym szczypiorkiem i fasolką. Całość smaż 8-10 min.
  4. W tym czasie ugotuj makaron 5 min we wrzątku, a następnie opłucz pod zimną wodą. Gotowy makaron dodaj do warzyw na patelni, smaż 1-2 min i całość zalej sosem sojowym. Dokładnie wymiesza i podaj z odrobiną szczypiorku.

Tu kupisz nasze produkty