Makaron stir fry z kurczakiem House of Asia

Makaron stir fry z kurczakiem

20 min
4 porcje
lekko pikantne

1 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Szybkie, aromatyczne i pełne smaku. Makaron ryżowy stir-fry z kurczakiem i tajską bazylią to klasyka azjatyckiej kuchni w domowym wydaniu.

Składniki

Sos do makaronu:

Sposób przygotowania

  1. Bazylię podziel na dwie części, jedną usmaż na oleju i przełóż na papierowy ręcznik. 
  2. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, przelej zimną wodą i odrobiną oleju, a po wystudzeniu potnij na mniejsze części. 
  3. W osobnej misce wymieszaj składniki sosu. 
  4. Do woka wlej 3 łyżki oleju, podsmaż pastę z czosnku, imbiru i chili, dodaj kurczaka, smaż 6 minut. Marchewkę, cukinię i papryczki pokrój w cienkie plastry, dodaj do woka i smaż kolejne 2-3 minuty. Następnie dołóż makaron, podsmaż przez chwilę, jeśli będzie się kleić podlej wodą, dodaj drugą część bazylii, wymieszaj. Pod koniec dolej przygotowany sos, znowu wymieszaj. Gotowe danie posyp wcześniej podsmażoną bazylią. 

Tu kupisz nasze produkty