Makaron stir fry z kurczakiem
Szybkie, aromatyczne i pełne smaku. Makaron ryżowy stir-fry z kurczakiem i tajską bazylią to klasyka azjatyckiej kuchni w domowym wydaniu.
Składniki
- 100 g Bezglutenowego makaronu ryżowego 10 mm House of Asia
- 1 łyżka Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
- 400 g mięsa z podudzia kurczaka pokrojonego w cienkie paski
- 1 marchewka
- 1/2 cukinii
- 5 dużych papryczek chili
- 100 g listków tajskiej bazylii
- Olej do smażenia
Sos do makaronu:
- 4 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 4 łyżki wody przegotowanej
- 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
- Bazylię podziel na dwie części, jedną usmaż na oleju i przełóż na papierowy ręcznik.
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, przelej zimną wodą i odrobiną oleju, a po wystudzeniu potnij na mniejsze części.
- W osobnej misce wymieszaj składniki sosu.
- Do woka wlej 3 łyżki oleju, podsmaż pastę z czosnku, imbiru i chili, dodaj kurczaka, smaż 6 minut. Marchewkę, cukinię i papryczki pokrój w cienkie plastry, dodaj do woka i smaż kolejne 2-3 minuty. Następnie dołóż makaron, podsmaż przez chwilę, jeśli będzie się kleić podlej wodą, dodaj drugą część bazylii, wymieszaj. Pod koniec dolej przygotowany sos, znowu wymieszaj. Gotowe danie posyp wcześniej podsmażoną bazylią.