House of Asia
Ostro-kwaśna zupa z kurczakiem i grzybami shiitake House of Asia Czarna Wisienka

Ostro-kwaśna zupa z kurczakiem i grzybami Shiitake

25 min.
4 porcje
łagodne

Uwaga, mamy coś dla fanów ostro-kwaśnych smaków. Czarna Wisienka zainspirowana kuchnią syczuańską stworzyła przepis na nietuzinkową zupę z dodatkiem aromatycznych grzybów shiitake i pędów bambusa. Jesteście ciekawi, co z tego wyszło? Zobaczcie, jak poradziła sobie z tym przepisem Czarna Wisienka – Kliknij tutaj

4.8 / 5. Ilość głosów: 37

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 opakowanie grzybów Shiitake 
  • 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ok. 1 l bulionu

Do podania:

  • Pędy bambusa w zalewie
  • Olej z prażonego sezamu
  • Sezam
  • Szczypior/dymka

Sposób przygotowania

  1. Grzyby Shiitake zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut aby zmiękły, po czym pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Na oleju podsmaż przez 2 minuty drobno pokrojoną papryczkę chilli, czosnek, pokrojoną w piórka szalotkę i mąkę ziemniaczaną.
  3. Dodaj pokrojone w paseczki piersi z kurczaka, paprykę oraz marchewkę, grzyby Shiitake wraz z wodą, w której się moczyły. Wlej sos sojowy jasny, ocet i bulion. Gotuj całość przez 15 min.
  4. Zupę podawaj z pędami bambusa, szczypiorem, olejem z sezamu i sezamem.

TIP Zamiast kurczaka do zupy możesz dodać pokrojone w dużą kostkę tofu naturalne lub wędzone. Użyj wtedy 1,5 kostki tofu.

Tu kupisz nasze produkty