House of Asia
Przekąska w stylu shogayaki Foxx.gotuje House of Asia

Przekąska w stylu shogayaki

15 min
6 porcje
łagodne
Warzywa Japońska do 15 minut

Japońska przekąska w stylu shogayaki, inspirowana przepisem od Foxx.gotuje, to połączenie delikatnego mięsa z intensywnym sosem sojowym i chrupiącego papieru ryżowego. Gotowe w zaledwie 15 minut, idealne na spotkania z przyjaciółmi lub rodzinne wieczory. Wypróbuj, a pokochasz to danie!

5 / 5. Ilość głosów: 268

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 3 łyżeczki Sosu sojowego ciemnego House of Asia
  • 2 łyżeczki Octu ryżowego House of Asia
  • 3 łyżeczki Sosu Mirin House of Asia lub wody z cukrem w proporcjach 1:1
  • Opakowanie Papieru ryżowego House Of Asia
  • Majonez + Sos Sriracha House of Asia w proporcjach 3:1 lub 2:1
  • 300 gr mielonej wieprzowiny lub kurczaka
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka tartej cebuli
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. W miseczce wymieszaj sos, dodając kolejno: imbir, cebulę, sos sojowy, ocet ryżowy oraz Mirin lub wodę z cukrem.
  2. Majonez wymieszaj z sosem Sriracha.
  3. Na patelnie wlej 2-3 łyżki oleju i wrzuć mięso. Rozdrabniaj tłuczkiem do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj sos, wymieszaj i podsmażaj przez chwilę.
  4. W drugiej patelni nagrzej około 1 cm oleju i smaż w nim kawałki papieru ryżowego przez kilka sekund. Odłóż na kratkę lub ręcznik papierowy, aby ociekło z nadmiaru tłuszczu.
  5. Szczypior pokrój wzdłuż w jak najcieńsze paseczki, a następnie umieść w wodzie z lodem – uzyskasz dzięki temu piękny kształt w stylu fine-dining.
  6. Na talerzu ułóż łódeczki z papieru, na to mięso, następnie sos. Na to szczypiorek i opcjonalnie płatki chili.

Tu kupisz nasze produkty

Wypróbuj inne przepisy