House of Asia
Ramen z wieprzowiną i grzybami shiitake House of Asia

Ramen z wieprzowiną i grzybami Shiitake

30 min
2 porcje
łagodne
Makaron Warzywa Japońska Grzyby 15-30 minut

Ramen, obok sushi, jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Zupa ta składa się z bulionu, makaronu ramen, mięsa wieprzowego, aromatycznych grzybów Shiitake oraz warzyw. Przygotowanie jej zajmie Wam zaledwie 30 minut. Smacznego!

 

 

4.1 / 5. Ilość głosów: 12

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 2 łyżki Sosu Sojowego jasnego House of Asia
  • 1 saszetka Pasty Miso House of Asia
  • ½ opakowania Makaronu Ramen House of Asia ugotowanego zgodnie z przepisem
  • 1 opakowanie Grzybów Shiitake House of Asia
  • 1 łyżeczka Białego sezamu House of Asia
  • 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 2 trawy cytrynowe
  • 150 g mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • garść posiekanej dymki

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Wlej bulion, dodaj trawę cytrynową i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut.
  2. W tym czasie grzyby zalej gorącą wodą i mocz 5 min. Kiedy będą miękkie, odsącz i pokrój je w cienkie plasterki, odstaw.
  3. Ugotuj jajka – 5 min. od zagotowania wody.
  4. Mięso pokrój w plastry i obsmaż krótko z każdej. Zdejmij z patelni.
  5. Na tej samej patelni podsmaż grzyby.
  6. Gdy bulion jest gotowy, przecedź go przez sito.
  7. Do miseczki włóż makaron, grzyby, mięso, jajko i zalej bulionem.

Dodaj dymkę i posyp sezamem.

Tu kupisz nasze produkty

Wypróbuj inne przepisy