House of Asia
Sałatka z glonów wakame i ogórkiem Praktykularni House of Asia

Sałatka z glonów Wakame i ogórkiem

15 min
4 porcje
łagodne

Sałatka z wodorostami wakame i ogórkiem to świetny sposób na urozmaicenie swojego dania o szczyptę orientu. Idealnie pasuje nie tylko jako dodatek do kuchni — sprawdza się również przy innych daniach z ryb lub cięższych sosach. Jest naprawdę prosta w przygotowaniu a przede wszystkim zdrowa. Wodorosty Wakame kryją w sobie bogactwo minerałów takich jak magnez, wapń oraz żelazo. Przepis powstał przy współpracy z Praktykulinarni.

4.8 / 5. Ilość głosów: 17

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 15 g suszonych wodorostów Wakame
  • 1 łyżka sezamu, wcześniej uprażonego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
  • 1 szt. ogórek szklarniowy lub 4 szt. gruntowe
  • 2 łyżeczki Ksylitolu lub cukru

Sposób przygotowania

  1. Glony wsyp do miski, zalej letnią wodą (2-3 szklanki) i zostaw do namoczenia na 10 – 15 minut. Odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Ogórka obierz, przetnij wzdłuż na pół. Łyżeczką możesz usunąć nasiona. Pokrój na półplasterki, dodaj do glonów.
  3. W małej misce wymieszaj sos sojowy, ocet i cukier. Sprawdź, czy sos jest dla ciebie odpowiednio kwaśny i w sam raz słodki. Wlej do sałatki. Skrop olejem sezamowym, posyp sezamem.

Tu kupisz nasze produkty