House of Asia
Sałatka z grillowanym halloumi i sosem sojowym House of Asia Flymetothespoon

Sałatka z grillowanym halloumi i sosem sojowym

15 min.
2 porcje
pikantne

Proste rozwiązania są zawsze najlepsze. Tak też jest z przekąskami! Flymetothespoon przygotowała szybki i prosty przepis na sałatkę z dodatkiem grillowanego sera halloumi. Do tego dressing na bazie sosu sojowego i musztardy – i gotowe!

3.8 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

Składniki na dressing:

  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka musztardy Miodowej Dijon
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz i suszone chili do smaku

Składniki na sałatkę :

  • 225 g sera halloumi pokrojonego w plastry 1cm
  • ½ cukinii pokrojona w plasterki
  • 300 g szparagów pokrojonych na kawałki
  • 120 g  pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 30 g miksu zielonych sałat (rukola, roszponka itp.)
  • 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
  • świeża mięta

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj ze sobą składniki dressingu.
  2. Odłam i usuń zdrewniałe końcówki szparagów, a następnie pokrój pozostałą część. Pokrój cukinię i ser Halloumi. Podsmaż wszystko na patelni grillowej lub na grillu (na tacce) przez około 3 minuty z każdej strony.
  3. Na talerzu ułóż zieleninę, halloumi, cukinię i szparagi. Dodajemy też pokrojone pomidorki. Całość posyp słonecznikiem i polej dressingiem. Dodaj też trochę mięty.

Tu kupisz nasze produkty