House of Asia

Sałatka z kurczakiem z sosem ostrygowym i fasolką szparagową

25 min
2 porcje
łagodne
Kurczak Warzywa Azjatycka 15-30 minut

Sałatka z kurczakiem, fasolką szparagową i sosem ostrygowym to połączenie świeżości i wyrazistych smaków. Soczysta pierś kurczaka marynowana w oleju, grillowana na złoto, zestawiona z chrupiącymi warzywami – rzodkiewką, cukinią, szpinakiem i słodkim ananasem. Całość dopełnia lekko kwaskowaty sos ostrygowy z limonką, a dekorację stanowią aromatyczna kolendra i czarny sezam. Idealna na lekkie, sycące danie, które zaskoczy Twoje podniebienie!

5 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 300 g piersi kurczaka
  • 1 pęczek rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 cukinia pokrojona w cienkie plasterki (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw)
  • 1 sałata
  • 100 g świeżego ananasa pokrojonego w cienkie plasterki
  • 100 g szpinaku
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżka oleju roślinnego do zamarynowania kurczaka
  • kolendra do dekoracji
  • czarny sezam do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Sos

  • 50 ml soku z limonki
  • 100 ml sosu ostrygowego

 

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka posól, dodaj pieprz, zalej olejem i odstaw w chłodne miejsce na min 15 min.
  2. Fasolkę włóż do wrzącej wody, nie zapomnij posolić. Gotuj przez 5 min, następnie przelej zimną wodą do ostudzenia. Odstaw
  3. Cukinię delikatnie posól, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż do momentu gdy paseczki zmiękną.
  4. W misce wymieszaj sos ostrygowy z sokiem z limonki.
  5. Zamarynowanego kurczaka grilluj ok 5 min z każdej strony, mięso musi być białe w środku.
  6. Na talerzu ułóż szpinak, ananasa, sałatę, rzodkiewkę, fasolkę i pokrojonego kurczaka posypanego czarnym sezamem. Polej sosem i udekoruj kolendrą.

Tu kupisz nasze produkty