House of Asia

Sałatka z młodych warzyw z sosem miodowo-czosnkowym

15 min
2 porcje
łagodne
Warzywa Azjatycka do 15 minut

Sałatka z młodych warzyw z sosem miodowo-czosnkowym to lekka i orzeźwiająca propozycja na każdą porę dnia. Fasolka szparagowa, soczyste plastry pomidora, kremowe awokado, świeży ogórek i chrupiące marchewki tworzą kolorową kompozycję pełną witamin. Całość dopełnia aromatyczny sos z miodu, czosnku i limonki, który nadaje sałatce delikatnej słodyczy i wyrazistości. Dekoracja z sezamu i orzeszków ziemnych dodaje przyjemnej tekstury. Idealna na zdrowy lunch lub lekką kolację!

5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 pomidor malinowy pokrojony w plasterki
  • 1 sałata
  • 1 awokado pokrojone w plasterki
  • 1 ogórek pokrojony w cienkie plasterki (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw)
  • 2 marchewki pokrojone wzdłuż na 4 części każda
  • cytryna, sezam i orzeszki ziemne do dekoracjiSos
  • 50 ml soku z limonki
  • 100 ml sosu czosnkowy z miodem

Sposób przygotowania

  1. Pokrój warzywa: pomidora, awokado, ogórka i marchewkę.
  2. Fasolkę włóż do rondelka z wrzącą wodą, nie zapomnij posolić. Gotuj przez 5 min, następnie przelej zimną wodą do ostudzenia.
  3. W miseczce wymieszaj sos miodowy z czosnkiem z sokiem z limonki.
  4. Ułóż na talerzu sałatę, fasolkę, ogórki, marchewki, awokado i pomidory. Polej sosem, posyp orzeszkami i sezamem.

Tu kupisz nasze produkty