House of Asia
Stir-fry orzechowo-tamaryndowy z tofu Flymetothespoon House of Asia

Stir-fry orzechowo-tamaryndowy z tofu

20 min.
2 porcje
pikantne
Makaron Warzywa Tajska Tofu 15-30 minut

Szybkie danie stir-fry to doskonały pomysł dla wszystkich zabieganych! Sprężysty makaron pokryty słodko–kwaśnym sosem o pikantnej nucie. Dzięki użyciu pasty z tamaryndowca oraz masła orzechowego danie posiada wyjątkowy smak i aromat. Przepis powstał we współpracy z influencerem Flymetothespoon.

4.8 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 125 g makaronu Chow Mein
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 180 g tofu pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 papryczka chili drobno posiekana
  • 2 cm imbiru drobno posiekane
  • ½ szklanki różyczek brokuła
  • 1 żółta papryka pokrojona w paski
  • ½ szklanki zielonego groszku świeżego
  • ½ szklanki orzechów nerkowca uprażonych
  • ½ pęczka szczypiorku posiekanego

Sos:

  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu klonowego

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszaj sól oraz skrobię, a następnie dodaj tofu i dokładnie je obtocz w panierce. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju sezamowego i podsmaż koski tofu z każdej strony na złoty kolor.
  2. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy wodę, w której był namaczany.
  3. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu oraz dodaj około 1 szklankę (250 ml) wody z makaronu.
  4. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż czosnek, chili szalotkę i imbir. Dodaj brokuła, paprykę oraz groszek, a następnie smaż przez 2-3 minuty. Dodaj sos oraz makaron, i dokładnie wymieszaj całość.
  5. Danie podawaj z orzechami i szczypiorkiem.

Tu kupisz nasze produkty