House of Asia
Tartaletki z kremem kokosowym i karmelem Miso House of Asia

Tartaletki z kremem kokosowym i karmelem Miso

10 min + 45 min
9 porcje
lekko pikantne
Owoce Tajska do 15 minut

Chrupiący spód, aksamitny krem z białą czekoladą i karmel z nutą miso. Całość dopełniają soczyste owoce i pulpa z marakui od QF Quality Food. Spróbuj i zakochaj się w tym połączeniu!

4.9 / 5. Ilość głosów: 295

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

Krem kokosowy:

  • 500 ml Kremu kokosowego 23 – 26 % Kara (dobrze schłodzonego)
  • 12 gotowych spodów do mini tart
  • 1 opakowanie śmietan fix
  • 150 g białej czekolady

Karmel:

  • 2 łyżki Pasty Miso Shiro jasnej House of Asia
  • 50 g cukru
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 50 g masła

Do podania:

  • Pulpa z marakui QF Quality Food
  • Ulubione owoce (jeżyny, borówki, maliny, winogrona)

Sposób przygotowania

  1. Schłodzony krem koksowy przelej do naczynia miksującego i ubijaj na najwyższych obrotach przez około 7 minut. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix.
  2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie połącz ją z ubitym mlekiem kokosowym. Gotowy krem przełóż do worka cukierniczego i wstaw do lodówki.
  3. Przygotuj karmel. Do rondelka wsyp cukier i rozpuszczaj go bardzo powoli, pilnując, aby się nie przypalił. Gdy cukier nabierze przezroczysto-złotej barwy, dodaj śmietankę i mieszaj, aż cały cukier się rozpuści. Następnie dodaj pastę miso oraz masło. Gotowy karmel przełóż do worka cukierniczego.
  4. Podpiecz spody w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 5 – 8 minut.
  5. Na wystudzone spody wyciśnij karmel, następnie krem, a na koniec udekoruj świeżymi owocami oraz pulpą z marakui.

Tu kupisz nasze produkty