House of Asia
Warzywa gotowane na parze w parowniku bambusowym House of Asia

Warzywa gotowane na parze w parowniku bambusowym

15 min.
4 porcje
lekko pikantne
Warzywa Tajska do 15 minut

Odkryj sposób na idealnie ugotowane warzywa w parowarze, które zachowują swój smak, kolor, witaminy oraz chrupkość. Dodatek sosu stworzonego z mieszanki sosu sojowego, ostrygowego oraz pasty z ziół jeszcze bardziej wyostrzy smak chrupiących warzyw.

5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 5-6 różyczek brokułu 
  • 5-6 różyczek kalafiora 
  • 1 mała kapusta pak-choi 
  • 8 zielonych fasolek szparagowych 
  • Sól do smaku 

Sos: 

  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego 
  • 2 łyżki Sosu ostrygowego 
  • 1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chilli 
  • ½ łyżeczki Białego sezamu 
  • 3 łyżki wody 
  • 1 łyżka posiekanej kolendry 
  • 2 łyżki posiekanej dymki do dekoracji 

Sposób przygotowania

  1. Warzywa umyj i osusz, z fasolki odetnij końcówki. Przełóż wszystko na głęboki talerz, delikatnie oprósz solą i wstaw do steamera. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut (warzywa powinny zostać lekko al dente).
  2. W międzyczasie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. 
  3. Ugotowane warzywa posyp dymką i podawaj z sosem.

Tu kupisz nasze produkty