House of Asia
Wege burger z zielonym jackfruitem i sosem teriyaki House of Asia

Wege burger z zielonym jackfruitem i sosem teriyaki

30 min.
4 porcje
lekko pikantne

Jackfruit to tropikalny owoc, który dzięki swojej włóknistej strukturze oraz absorbcji smaku i aromatu z dodanych do niego przypraw i sosów z powodzeniem stanowi substytut mięsa. Wypróbuj przepis na wege burgera i zaskocz wszystkich mięsożerców!

4.2 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 puszka zielonego jackfruita 
  • 6 łyżek sosu teriyaki 
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego 
  • 4 bułki do hamburgerów 
  • 1 łyżka masła 
  • 4 łyżki surówki colesław 
  • 1 cebula pokrojona w plastry 
  • 1 duży pomidor pokrojony w plastry
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Sos:

  • 2 łyżki sosu sriracha zielone chili 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki majonezu 

Sposób przygotowania

  1. Jackfruita wyłóż na sitko i dobrze odsącz, a następnie odkrój zdrewniałe końcówki i za pomocą widelca poszarp owoc na kawałki przypominające włókna.
  2. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim jackfruita na złoty kolor, a następnie dodaj sos teriyaki i smaż około 5 minut tak, aby nadmiar sosu został wchłonięty przez owoc.
  3. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim przekrojone na pół bułki. W międzyczasie, w małej misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu.
  4. Złóż burgera w następującej kolejności: posmaruj bułkę sosem, nałóż surówkę colesław, smażonego jackfruita, a na koniec ułóż warzywa i przykryj drugą częścią bułki.  

Tu kupisz nasze produkty