House of Asia
Wegetariańskie spring rolls z pulpą mango House of Asia

Wegetariańskie spring rolls z pulpą mango

30 min.
3 porcje
pikantne
Warzywa Tajska 15-30 minut

Czy próbowaliście kiedy azjatyckich spring rolls z marchewką i pulpą mango? To świetne połączenie, które na pewno Was orzeźwi. Dodatkowo drobiny pikanterii temu daniu nadaje papryczka chili, która idealnie komponuje się z resztą składników. Sprawdźcie sami!

5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 1 opakowanie makaronu vermicelli z fasoli mung
  • 1 łyżka przyprawy do kuchni chińskiej
  • 4 łyżki sosu sriracha zielone chili
  • 2 łyżki pulpy mango 
  • 1 średnia marchewka pokrojona w cienkie paski
  • 1 mały ogórek pokrojony w paski
  • 100 g fasolki szparagowej zblanszowanej
  • 1 mała sałata rzymska baby pokrojona w paski
  • 1 mały pęczek zielonej dymki drobno pokrojonej
  • 1 mała papryczka chili drobno pokrojona bez pestek

Sos orzechowy:

  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 cm imbiru
  • 4 łyżki wody

Do podania:

  • 4 łyżki sosu słodkiego chili
  • 4 łyżki sosu sojowego jasny

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj według wskazań na opakowaniu.
  2. W misce wymieszaj marchewkę, ogórka, fasolkę, sałatę, papryczkę chili oraz dymkę. Dodaj pulpę mango i dopraw do smaku przyprawą do kuchni chińskiej.
  3. Papier ryżowy delikatnie namocz wodą i połóż na desce. Posmaruj go delikatnie sosem sriracha, a następnie na środku ułóż warzywa i odrobinę makaronu. Całość zwiń w zwartą rolkę.
  4. Rolki przetnij na pół i podawaj z sosem słodkim chili, sosem sojowym lub innym, wybranym według własnych preferencji.

Sos:

  1. Posiekaj drobno czosnek i imbir.
  2. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Podawaj spring rollsy z przygotowanym sosem orzechowym, sosem słodkim chili.

Tu kupisz nasze produkty