House of Asia
Zielone curry z kurczakiem i bananami House of Asia

Zielone curry z kurczakiem i bananami

20 min.
2 porcje
łagodne
Kurczak Warzywa Tajska 15-30 minut

Zapewne znacie mnóstwo przepisów na słodkie desery z wykorzystaniem bananów. A co powiecie na banany w wersji… pikantnej? Specjalnie dla Was Mateusz Krojenka — finalista programu MasterChef TVN przygotował dla Was zielone curry z bananami na ostro.

4.5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 puszka Mleczka kokosowego 5-7 % House of Asia
  • 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
  • 3 łyżeczki Zielonej pasty curry House of Asia
  • 4 Liście kaffiru House of Asia
  • Sok z połowy limonki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 małe banany
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół papryczki chilli
  • 1 łyżka soli
  • Szklanka ryżu jaśminowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

1. Banany obieramy, kroimy w 2-3 cm i wrzucamy do miski w której rozpuszczamy 1 łyżkę soli w 3 szklankach wody.
2. Do rozgrzanego woka z olejem wrzuć pokrojoną dymkę, czosnek, chili i podsmaż przez 1 min. Następnie zalej mleczkiem kokosowym i dodaj pastę curry oraz liście kaffiru.
3. Dodaj pokrojoną pierś z kurczaka i gotuj przez 5 min. Dopraw sosem rybnym oraz sokiem z limonki.
4. Na koniec dodaj pokrojone banany. Gotuj przez 2 min.

Tak przygotowane curry podawaj z ryżem jaśminowym.

Tu kupisz nasze produkty