House of Asia
Zielone curry z kurczakiem house of asia

Zielone curry z kurczakiem

20 minut
2 porcje
pikantne
Kurczak Warzywa Tajska 15-30 minut

Przepis na pyszne tajskie danie z najostrzejszą z past curry. Polecamy je szczególnie miłośnikom ostrej kuchni. Użyte w przepisie mleczko kokosowe idealnie balansuje smak dnia.

3.9 / 5. Ilość głosów: 127

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 400 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
  • 3 łyżeczki Pasty zielone curry House of Asia
  • 2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 2 Liście kaffiru House of Asia
  • 200 g piersi z kurczaka; pokrojona w plastry lub kostkę
  • 150 g cukinii; pokrojonej w kostkę
  • 150 g marchewki

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i przesmaż pastę curry.
  2. Dodaj 200 ml mleka kokosowego i liście kaffiru. Dodaj kurczaka, marchewkę i cukinię, gotuj 10 min.
  3. Wlej pozostałe mleczko kokosowe, mieszaj i gotuj ok 5 minut, aż warzywa będą miękkie, ale pozostaną jędrne i chrupiące. 
  4. Dopraw sosem sojowym.

Podawaj z ryżem. Dla wzmocnienia ostrości posyp świeżym chili.

Tu kupisz nasze produkty