House of Asia
Zupa tajska Tom Kha z kurczakiem house of asia

Zupa tajska Tom Kha z kurczakiem

25 min
2 porcje
lekko pikantne
Kurczak Tajska 15-30 minut

Sięgnijcie po przepis na pyszną tajską zupę Tom Kha z kurczakiem i mleczkiem kokosowym. Jest dziecinnie prosta w przygotowaniu a zarazem aromatyczna, słodka i delikatnie ostra. Smacznego!

4.5 / 5. Ilość głosów: 195

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 400 ml Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
  • 3 łyżeczki Pasty Tom Kha House of Asia
  • 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
  • 3 suszone Liście limonki Kaffir House of Asia
  • 2 łyżki Soku z limonki House of Asia
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 100 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 cm korzenia imbiru; drobno pokrojonego
  • 1 szalotka
  • 1 trawa cytrynowa (biała część)
  • świeża kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej wodę, mleczko kokosowe i zagotuj.
  2. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, pastę Tom Kha, sos rybny, trawę cytrynową w całości.
  3. Dodaj pokrojoną w pióra szalotkę, liście kaffiru oraz drobno pokrojony imbir oraz papryczkę chili. Dodaj pokrojony w plastry czosnek.
  4. Dodaj sok z limonki i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  5. Gotowe danie udekoruj kolendrą.

 

Tu kupisz nasze produkty