House of Asia
Błyskawiczna zupa Tom Yum z tofu House of Asia

Błyskawiczna zupa Tom Yum z tofu

10 min
2 porcje
pikantne
Warzywa Tajska Tofu do 15 minut

Sprawdź przepis na pyszną i aromatyczną zupę z pastą Tom Yum. Wyczuwalny dodatek trawy cytrynowej, chili i galandalu w paście  sprawia, że dodanie pasty do dań nadaje im egzotycznego, pikantnego smaku i aromatu. 

 

4.5 / 5. Ilość głosów: 28

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 60 ml mleczka kokosowego 5-7% 
  • 3 łyżeczki pasty Tom Yum 
  • 1 łyżka sosu rybnego 
  • 1 łyżka soku z limonki 
  • 6 szt. grzybów słomkowych
  • ½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
  • 8 małych pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół
  • 150 g tofu

Sposób przygotowania

  1. Na łyżce oleju podsmaż cebulę. Następnie zalej ją 0,5 l wrzątku, dodaj 3 płaskie łyżeczki pasty Tom Yum oraz łyżeczkę i zagotuj.
  2. Dodaj tofu, ponownie zagotuj i zmniejsz ogień. Po chwili dodaj pokrojone pieczarki i gotuj przez 2 minuty. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe, łyżkę sosu rybnego oraz łyżkę soku z limonki i zamieszaj.
  3. Po minucie dolej 60 ml mleka kokosowego i doprowadź do wrzenia. Danie jest gotowe.

Podawaj w miseczkach udekorowane świeżą kolendrą.

Tu kupisz nasze produkty