House of Asia
Zielone curry z warzywami i pastą z kolendry Karolina Kos House of Asia

Zielone curry z warzywami i pastą z kolendry

20 min.
2 porcje
lekko pikantne

Masz ochotę na pikantny klasyk kuchni tajskiej? Wypróbuj zielone curry z warzywami i pastą z kolendry, która nadaje całości wyjątkowego aromatu. Przepis przygotowany we współpracy z influencerem Karolina Kos.

0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego schłodzonego
  • 50 g pasty z kolendry
  • 3 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 3 łyżki liści limonki kaffir
  • 1 ząbek czosnku startego
  • 2 cm imbiru startego
  • 1 por bez liści pokrojony w plasterki
  • 6 pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 żółta papryka pokrojona w paski
  • 1 mały brokuł podzielony na różyczki
  • ¼ limonki
  • 2 łyżki oleju

Do podania:

  • Ryż jaśminowy
  • Kolendra świeża
  • Papryczka chili posiekana

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż czosnek, imbir oraz pora. Dodaj 2 łyżki gęstej części mleczka kokosowego, pastę z kolendry oraz paprykę. Duś pod przykryciem przez 3 minuty.
  3. Następnie dodaj liście limonki kaffir oraz pastę curry. Wymieszaj dokładnie, a jeśli całość będzie za gęsta, dolej odrobinę mleczka kokosowego.
  4. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż pieczarki, aż lekko zbrązowieją.
  5. Do garnka dodaje brokuła i pozostałe mleczko kokosowe. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj pieczarki i wlej sok z limonki. Wymieszaj.
  6. Danie podawaj z ryżem, posypane kolendrą oraz papryczką chili.

Tu kupisz nasze produkty